Jakab Ferenc, a PTE virológus professzora a Kossuth rádióban közölte: “Szeretném kihangsúlyozni még egyszer nagyon erősen, aki két vektor típusú oltást kapott, két Szputnyikot vagy két AstraZenecát, ne kérjen Janssent, és ne kérjen a harmadik oltásra vektor típusút

Merkely Béla is Janssent kapott

A szakember arról is beszélt, hogy Merkely Béla nemrégiben közölte, a két Szputnyik után Janssent kapott harmadik oltásként, holott korábban nem javasoltnak nevezte ezt a kombinációt. A Semmelweis Egyetem egyébként közleményben magyarázta a történteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Semmelweis Egyetem közleménye

Mint írták: 2021. nyarán jelentetett meg szakmai ajánlást az NNK arról, hogy kinek, milyen típusú koronavírus elleni oltóanyagot javasol harmadik vakcinaként. Minthogy Magyarországon az elsők között kezdték meg beadni a harmadik oltást, azóta rendelkezésre állnak olyan újabb klinikai eredmények és nemzetközi ajánlások, melyek alapján dr. Merkely Béla – az oltást végző orvosával egyeztetve – felvehette a Janssent a két korábbi, Sputnik oltás után.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nemzetközi ajánlás

A rendelkezésére álló nemzetközi adatok és ajánlások alapján adható vektor alapú oltóanyagra, azonos adenovírust tartalmazó vektor alapú vakcina. Ezt támasztja alá, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) például engedélyezte a Janssen oltás ismételt beadását, vagy, hogy Angliában is engedélyezték a három egymást követő, vektor alapú Astra Zenecával történő oltást, valamint Oroszországban a harmadik Sputnikkal történő vakcinációt is.

Még a Sinopharm is jobb?

Jakab szerint azonban bár nincs bizonyíték arra, hogy nem hatékony ez a kombináció, de jelenlegi ismereteink szerint az immunrendszerünk is el kezd védekezni a vektorvírussal szemben és a harmadik oltás hatékonysága a töredéke lehet. A virológus úgy véli, fiatalok esetében ennél még az is jobb, ha Sinopharmot kérnek harmadik oltásnak.

Ez is érdekelhet:

Gulyás Gergely is két Szputnyikra kapta a Janssent

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről saját maga adott tájékoztatás néhány héttel ezelőtt, az egyik Kormányinfón. Ezt követően a miniszter pedig el is kapta a koronavírus fertőzést, erről ebben a cikkünkben írtunk.

Kapcsolódó:

Ilyen lehet a harmadik oltás

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott sajtóanyagban összeírták, hogy milyen kombinációban lehet beadni az oltásokat, ez a következő:

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Ekkor vehető fel a harmadik oltás

A második oltás után 4-6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt