A hétvégi összesített adatok alapján az elmúlt három nap összesen 11 211 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 874 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak. Mától ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, aki nem veszi fel a maszkot 8 ezer forintos bírságra számíthat.

152 haláleset

A beoltottak száma 5 955 207 fő, közülük 5 736 378 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 221 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 881 főre emelkedett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre

2605 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. 

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kötelező maszkviselés

Mától ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérik.

Hasznos a maszk

Rusvai Miklós, Magyar Tudományos Akadémia virológus professzora a minap arról beszélt, hogy a koronavírus terjedését a maszkviselés 93 százalékkal csökkenti, vagyis a maszkviselés sokat segít, ráadásul az influenza terjedését is csökkenti.

Máshol szigorúbb az előírás

Rusvai Miklós azt is elmondta, hogy az oltás felvételének előírása nem ismeretlen Európában, hiszen Olaszországban például csak az dolgozhat, aki igazolja, hogy beoltották a koronavírus ellen.

Nekik lesz kötelező az oltás

Az egészségügyi dolgozók után a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól is elvárt az oltás felvétele. Amennyiben az állami alkalmazott ügyfelekkel rendszeresen találkozik, a védőoltást főszabály szerint 2021. december 15-ig fel kell vennie, egyéb esetben legkésőbb 2022. január 31-ig.

Egy év múlva elbocsájtható

Az állami szférában dolgozót, aki határidőig nem oltatja be magát, fizetés nélküli szabadságra kell küldeni és egy év múlva jogviszonya megszüntethető. A részben vagy egészben állami tulajdonban lévő gazdasági társaságnál foglalkoztatottaknál a munkáltató dönti el, hogy elvárja vagy sem a védőoltás felvételét.

Főleg az oltatlanok betegszenek meg

Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.

Dupla sebességgel terjed a járvány

Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint egyértelmű, hogy felgyorsult a járvány, sőt, egyenesen azt állítja, hogy dupla sebességre kapcsolt. Két hét múlva pénteken, már napi kétezer esetre lehet számítani, november végén pedig napi hatezerre” – ezt mondta a RTL Híradónak. 

8 ezres bírság

A MÁV járatain a maszkot nem viselő, szabályszegő utasokra, ha a felszólítás ellenére sem hajlandóak együttműködni, 8000 forintos pótdíjat szabhatnak ki. Nem kell maszkot hordaniuk a hatévesnél fiatalabb gyerekeknek, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élőknek.

Fertőzött miniszter

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is koronavírusos lett, pedig két Sputynik után egy Jansen oltást is kapott. Igaz több szakember azt állítja, hogy Jansent nem jó Szputnyikra adni.

Ilyen lehet a harmadik oltás

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott sajtóanyagban összeírták, hogy milyen kombinációban lehet beadni az oltásokat, ez a következő:

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

A második oltás után 4-6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BKK