A kormánynak januárban hozzáférést kell biztosítani a negyedik oltáshoz, közölte Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója. Szavainak különösen nagy súlyt adt, hogy a cégnél folyamatosan mérik a dolgozók ellenanyag szintjént, ez pedig azt is jelenti, hogy pontosan tudják, kinek éppek mekkora a védettsége.

Az idősek vannak a legnagyobb veszélyben

Sinkó Ottó úgy véli az omikron hullám elején azok az idősek vannak a legnagyobb veszélyben, akiket idén tavasszal a Sinopharm vakcinával oltottak be, majd ezt követően viszonylag hamar, már augusztusban megkapták a harmadik dózist. „Nekik mostanra alacsony szintre süllyedt az ellenanyag-szintjük, ezért itt az ideje a 4. oltás felvételének”  – mondta a társ-vezérigazgató a Portfolio-nak.

A kínai vakcina

Mint ismert a 60 év felettiek esetén előfordult, hogy abszolút nem alakult ki védettség, azok körében, akiket a Sinopharm vakcinával oltottak be, éppen ezért kellett a harmadik dózist minél előbb felvenni, ami átmenetileg megemelkedett védettséget biztosított a számukra, de ők nem tekinthetőn teljes értékű három oltással védettnek, vagyis a negyedik oltás náluk már most aktuális lenne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ez is érdekelhet:

A mérések eredménye

Sinkó Ottó azt mondja, méréseik szerint a legrosszabb adatokat a Sinopharm produkálja, de azok is veszélybe kerülhetnek idővel, akik vektorvakcinát kaptak (Szputnyik vagy AstraZeneca), mert a vektorok alacsonyabb antitestszámot produkálnak, mint az mRNS-típusú oltások.

Orosz vakcinára Janssen

„Voltak olyanok, akik két vektorvakcinára kértek egy harmadik vektorosat. Ők azok, akik két orosz Szputnyik oltásra kértek egy egydózisú Janssen vakcinát, – többek között Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is így járt el – hogy tudjanak külföldre utazni. A külföldi utazás lehetőségén kívül sok értelme nem volt ennek, mert esetükben a harmadik dózis alig emelte meg az ellenanyag szintjét. Ezen esetekben nem láttuk a védettség megfelelő mértékű növekedését” – árulta el Sinkó, tovább közölte: szerinte nekik is el kell gondolkodniuk a 4.negyedik oltáson, és most már kizárólag mRNS-t kellene felajánlani számukra.

Ez is érdekelhet:

Mindenkinek kellene negyedik oltás

A társ-vezérigazgató egyébét azt mondja, mindenkinek el kelle gondolkodnia a negyedik oltáson. Ennek egyszerű oka van: néhány hónap leforgása alatt jelentősen csökken a védettség szinje, éppen ezért azt javasolja, akit már régen oltottak méresse meg az antitest szintjét a szervezetében.

Ha az eredmény pozitív

„Amennyiben az eredmény pozitív, de nem éri el az 1000 AU/ml-t, akkor az már a mutációkkal szemben túl alacsony szintű védettségnek nevezhető. Ebben az esetben az újabb oltást érdemes mielőbb felvenni” – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal