Véget ért a Békemenet és Orbán Viktor beszéde az Erzsébet téren. A kormányt támogató menet élén Fásy Ádám és Pataky Attila ment. A Hősök terénél közben az összellenzék is megemlékezést tartott. Mindkét eseményt élőben közvetítettük, alább minden érdekességet, fontosat megtalálsz.

17:38 – Együtt a csapat

A miniszterelnök-jelölt szerint már csak egyetlen kérdés maradt: „Fidesz vagy nem Fidesz?”. Ezután felhívta a többi miniszterelnök-jelöltet maga mellé a színpadra, akikkel „egymás kezét megfogva megyünk”. A rendezvény végén pedig a 106 egyéni képviselőjelölt is felment a színpadra.

17:37 – A 106 ellenzéki képviselő-jelölt egy színpadon

Forrás: Facebook

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

17:33 – Szükség van a fiatalokra

Márki-Zay Péter mindenkit megkért, hogy juttassák el az igazságot mindenhova, postaládákba, autók szélvédőire, beszéljenek nagyszülőkkel, szülőkkel, vagy tűzzék ki a védjegyévé vált kék szalagot. Mindehhez a fiatalok segítségére van szüksége.

17:25 – “Ellenzéki árulókat alkalmaznak”

Márki-Zay szerint Magyarország végre szabad ország lesz, ahol a fideszesek is nyíltan vállalhatják a melegségüket, mert „abban nincsen semmi szégyen”. A politikus szerint a Fidesz hazugságkampányokkal támadja őket, megfigyelnek és lehallgatnak, ellenzéki árulókat alkalmaznak, de az összefogásnak fel kell lépnie ezek ellen. 

17:23 – Modern Magyarországot kell építeni

Márki-Zay szerint többé nem lehet megengedni a Fidesznek azt, hogy kétharmada legyen. Meg kell mutatni, hogy „mi vagyunk a többség”, bár ez egy „gigászi küzdelem, hiszen a nemzeti szabadságunkról van szó, olyan országban akarunk élni, ahol sajtószabadság van, ami fejlődik, ahol digitális oktatás és szabad tankönyvválasztás van, az önkormányzatok szabadon, ahol az állam nem uralkodik”, ahol szabad betekintés lesz az ügynökaktákba, ahol a gazdasági stabilitás érdekében „első adandó alkalommal bevezetjük az eurót”, ahol „megmarad a kerítés, de ahonnan ki fogjuk adni a bűnöző migránsokat, ki fogjuk adni Gruevszkit”.

17:35 – Sajtó és a hallgatóság a megemlékezésen

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

17:20 – Márki-Zay Péter a színpadon

Márki-Zay Pétert Karácsony Gergely konferálta fel, az főpolgármester azt mondta, Márki-Zay Péter lesz Magyarország következő miniszterelnöke. “1956. október 23-án teljes összefogás volt, és most is ez az összefogás az üzenet: fiatalok és idősek, párttagok és civilek ha összefognak, győzni fogunk, mondta Márki-Zay. A miniszterelnök-jelölt szerint az összefogás akkoriban Nagy Imrét is maga mellett tudhatta, így ma se azt nézzük, kik állnak mellettünk, hanem ki ellen állunk” – mondta az Ellezéki Összefogás miniszterelnök-jelöltje.  

17:08 – Karácsony Gergely főpolgármester beszél

A Párbeszéd társelnöke arról beszélt, hogy “nem csak azért hirdetünk összefogást, mert ebben a választási rendszerben így lehet nyerni. Azért teszünk meg mindent, hogy ezt a szétlopott, szétszakított hazát újraegyesítsük és felszabadítsuk. Ezt az új köztársaságot nekünk kell felépíteni áldozatvállalással és rengeteg munkával”.

17:00 – “Vagy együtt győzünk vagy együtt bukunk”

Dobrev Klára szerint nincs értelme az ünnepi megemlékezésnek, ha nem beszélünk a jelenről és a jövőről. „Kaptunk egy esélyt arra, hogy jövőre demokraták, jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok és konzervatívok együtt űzzük el Orbán-rendszerét”. A DK politikusa azt mondta, hogy az ellenzéki politikusok előtt is nagy munka áll, mert meg kell mutatni, hogy tudnak együtt dolgozni, mert „vagy együtt győzünk, vagy együtt bukunk jövőre”.

16:55 – Dobrev Klára: “Ne szúrjuk el”

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint demokratának lenni azt jelenti, hogy elfogadni a sokszínűséget, harcolni a szabad Magyarországért, akik pedig most velük ünnepelnek, azok sokszínűk, szemben Orbán rendszerével, ami egyszínű. Nagyon kell arra vigyázni, hogy “ne szúrjuk el”.

16:52 – Dobrev Klára beszél

MTI/Szigetváry Zsolt

16:50 – Jordán Tamás a színpadon

Jordán Tamás Kossuth-díjas színész végtelenül örül annak, hogy az ellenzék összefogott. JordánTamás szerint a szeretet hiányzik most ebből az országból, és ez mindenkinek rossz, ezután elszavalta József Attila A számokról című versét, amit szerinte a költő egyenesen a jövőnek, 2021-nek írt.

16:45 – “Ki fog nyílni a fideszesek szeme”

A Momentum miniszterelnök-jelöltje azt mondta: “Kiemeljük a fideszeseket a hazugságkaranténból, sokuknak ki fog nyílni a szemük, rájönnek, hogy először szavazhatnak egy valóban keresztény-konzervatív, a haza sorsát minden elé helyező jelöltre, Márki-Zay Péterre”.

16:44 – Fekete-Győr András: Az ellenzék megújult

Fekete-Győr András azt mondta, hogy új emberekkel kell menetelni, és az előválasztáson ez történt. De nem a politikusokra célzott, hanem az előválasztáson résztvevő fiatalokra, akik új reményt adnak Magyarországnak. Úgy döntöttetek, hogy Zuglóban Hadházyval, Újbudán Orosz Annával, országosan Márki-Zayjal akartok valódi változást. Az ellenzék megújult.

16:34 – A Kodály köröndig áll a tömeg

A Hősök terei színpadon Fekete-Győr András, a Momentum alapítója azzal kezdte beszédét, hogy a Kodály köröndig állnak az ellenzéki szimpatizánsok. Nagy taps fogadta a Momentum nemrég lemondott elnöke.

16:30 – Véget ért Orbán Viktor beszéde

„Nézzetek a mellettetek állóra” – mondta, lehet látni rajtuk, hogy a falon is átmennek. Jöttek, láttak, győztek. „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – zárta beszédét a Orbán Viktor a tömeg pedig ütemes Viktor!, Viktor! skandálással búcsúzott. Eztuán a tömeg együtt énekelte a Kossuth nótát.

16:29 – Sokan hallgatják Orbán Viktort

MTI/Koszticsák Szilárd

16:28 – Czutor Zoltán a színpadon

Jakab Péter beszéde után a Belmondó frontembere, Czutor Zoltán zenél az ellenzéki szimpatizánsoknak.

16:20 – Megkezdődött az ellenzéki tüntetés

Jakab Péter, a Jobbik elnöke a rendezvény első felszólalója. A pártelnök szerint a Békemenettel a kormánypártok a legkisebbek szíveiben is el akarják ültetni a gyűlölet magját, hiszen a rendezők azt kérték a résztvevőktől, karon ülő gyerekekkel vonuljanak, és úgy mutassák meg Gyurcsánynak és Brüsszelnek. „Mi vissza fogjuk adni a kisemmizett nemzetnek mindazt, amit a nemzettől elvettek. Nem csak a földeket és a gyárakat, de a hitet. Hogy van élet a Fideszen túl, sőt, ott kezdődik csak igazán” – mondta.

16:18 – “Megállítjuk az LMBTQ-propagandát”

“Mi lékeltük meg 56-ban a kommunizmust, és mi vertük ki az első téglát a berlini falból. A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz. Lesz népszavazás és a gyerekeinket is megvédjük. Magyarország lesz az első, ahol az iskolák falainál megállítjuk az erőszakos LMBTQ-propagandát” – mondta a minsizterelnök.

16:12 – “Gyurcsány itt bolyong”

Orbán Viktor azt mondta, hogy a baloldalról, hogy azt kapták büntetésül, amit a Fidesz jutalmul: kétharmadot, elsöpörték a szocialista Magyarországot. 56-ban Gerőék Moszkvába menekültek, Orbánéknak nem volt ilyen szerencséjük, azóta sincs, mert Gyurcsány itt bolyong a közéletben, és kísért, mint az Országház fantomja.

16:10 – Orbán Viktor: “Soha nem fogjuk elfelejteni nekik”

“Egy büszke, határokon átívelő magyar nemzetet lát ’56-ban. Ezzel az országgal húzott újat a kommunisták új nemzedéke, kórházi napidíj, vizitdíj, magas rezsiárak, adóemelés, a 13. havi nyugdíj elvétele, családtámogatás eltörlése, devizahitelek csapdája, az ország kiárusítása, kifosztása, államcsőd, IMF-póráz, nesze, sánta magyar, itt egy púp. Amikor Orbánék felemelték a szavukat, szemeket lövettek ki, gumibotoztak. Lassan mondja, hogy mindenki megértse: „Soha nem fogjuk elfelejteni nekik”” – mondta a miniszterelnök.

16:06 – Sokan vannak Orbán Viktor körül

MTI/Balogh Zoltán

16:01 – Elkezdődött Orbán Viktor beszéde

A miniszterelnök 1956-ra és 2006-ra emlékezik. Felidézi a 15 évvel ezelőtti napot, amikor a rendőrök farkasszemet néztek a tömeggel.

15:54 – Szól a Nélküled

A színpadon az Ismerős Arcok nevű együttes a Nélküled című jobboldali himnuszt énekli.

15:43 – Nagy Feró is ott van

Nagy Feró Semjén Zsolt mellett áll a színpad előtti első sorban. A tömeggel együtt éneklik a Himnuszt. Az ünnepi műsort Földi-Kovács Andrea vezeti, aki nemrég felmondott a Hírtv-ben és férjével, Földi László biztonságpolitikai szakértővel közösen létrehozták a Védett Társadalom Alapítványt.

15:40 – Megérkezett a Békemenet az Erzsébet térre

Fél 4 után pár perccel megérkezett a Békemenet eleje a Deák térhez. A Hírtv tudósítója szerint csúszik a műsor kezdete, szeretnék megvárni, míg a tömeg végén haladók is megérkeznek a színpadhoz. És csak ezután kezdi meg ünnepi beszédét Orbán Viktor.

14:53 – A piliscsabaiak is vannak

Forrás: Facebook/Fidesz

14:49 – A Budakeszi Fidesz is vonul

Forrás: Facebook/Fidesz

14:37 – Újabb celeb csatlakozott a menethez

Közben Fásy Ádám is csatlakozott a Békemenethez, ő is az első sorban vonul. A mulatós zenész nemrég szívinfarktuson esett át, betegségének híre pedig a miniszterelnökhöz is eljutott. Orbán Viktor ugyanis levélben kívánt neki jó egészséget.

14:35 Fásy Ádám a “Soha többé” molinót fogja

Fásy Ádám a Békemenet első sorában – Forrás: Facebook/HírTv

14:31 – A rendőrök is a Békemenettel foglalkoznak

A Zsaruellátó nevű Facebook oldalon egy rendőr a Békemenet kapcsán a következőt posztolta: “Menetelnek ma a „rendőrterror” útvonalán, kamionok járják az országot, hogy bemutassák a „rendőrterrort”, kipróbálhatod a gumilövedékeset, meg fotózkodj azonosítószám nélküli sisakban, miközben megy a tévén a propaganda. Minősítsem? Inkább nem…Hol van a mi kamionunk, ami bemutatja a sérült rendőröket, az eseményeket azok szemszögéből, akik valóban ott álltak akkor? Engem mélységesen felháborít ez az egész, hogy nem 1956-ra, hanem 2006-ra akarnak megemlékezni, természetesen a saját szemszögükből. És ismeretlen okból, (nyilvánvalóan politikai érdekből) azt sulykolják az emberekbe ma, 15 évvel az események után, hogy a rendőr rossz, a rendőr gonosz, a rendőr ellenség, a rendőr bánt. Na de ez tényleg így van? Nincs ránk szüksége az embereknek?”

14:18 – Ők vezetik a tömeget

A mentek elején vonul Bayer Zsolt, Bencsik András, Pataky Attila az Edda frontembere, illetve Széles Gábor vállalkozó.

14:17 “Soha többé” – felirattal viszik a molinót az első sorban vonulók

Forrás: Hírtv

14:10 – Elindult a Békemenet

14 óra után pár perccel elindult a Békemenet. A résztvevők a Szabadság híd–Vámház körút–Károly körút–Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol Orbán Viktor mond majd beszédet fél négy körül.

13:45 – Ezt lehet venni a Békemeneten

A Stop Gyurcsány tábla ingyen van, Orbán Viktor Rengéshullámok című könyve 2500, magyar zászló 2000 forint, van székely zászló is, de ez drágább. Nemzeti színű karkötő és nemzeti színű síp 1000 forint – ez a Békemenet árukínálata.

13:41 – Tóth Gabi is az ’56-os hősök előtt tiszteleg

Tóth Gabi Facebook oldalán emlékezik: “1956-ban a magyar nép rövid 12 napra kivívta saját függetlenségét. Ezek az elszánt hazafiak úgy lázadtak fel a hatalmas szovjet birodalom ellen, hogy alig volt más fegyverük, mint a szabadság puszta szeretete.Tisztelet a hősöknek!”

13:30 – Üvölt a zene a Műegyetemnél

A BME épülete előtt hangszórókból Kovács Ákos dalai szólnak. Innen indul majd a tömeg.

13:29 – Megtelt a rakpart az Orbán-kormány támogatóival

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

13:00 – Erdélyből és Lengyelországból is érkeztek

Lengyel televíziós stáb is van a helyszínen a Műegyetemnél, a riporter kokárdát visel – írja a helyszínről a Blikk. Nem sokkal 13 óra előtt érkezett Bayer Zsolt akit az erdélyi magyarok is üdvözölték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt írtuk a demonstrációk előtt

A hivatalos ünnep

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren. Az ünnepségen a kormány, katonai és állami szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői is részt vettek.

A Békemenet

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak. Idén ott mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől induló Békemenet is – áll az MTI hírében.

Az ellenzék

Az Andrássy út másik végén a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd közös ellenzéki rendezvényt tart.

Történelmi háttér

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Kiemelt kép: Békemenet – Forrás: MTI