A főpolgármester a húsvéti hétvégére lezárta a Margitszigetet, az Óbudai szigetet és a Római-partot, nem lehet megközelíteni a Normafát és a Budai-hegyek csúcsán álló Csergezán Pál kilátót. A Városligetet ugyan nem zárták le, de azt kérik senki sem menjen Budapest legnagyobb parkjába, közben az agglomerációs polgármesterek is egymás után szigorítanak a kijárási korlátozásokon.

Mivel a Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható. Ezért kérik a parkhasználókat, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, célú gyaloglásra, háziállatok sétáltatására.

Arra kérték Budapest rendőrfőkapitányát és a fővárosi rendészeti igazgatóság vezetőjét, hogy a húsvéti hosszú hétvégén fokozottan ellenőrizzék a kijárási korlátozások betartását a Városligetben.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Újpesten a kerület közterületei csak áthaladásra, illetve egyéni sportolásra használhatók hétfő éjfélig. Lezárták a Népszigetet a forgalom elől, az átjárás a kerületek között azonban megengedett, át lehet jutni Óbudára a hídon keresztül. Az önkormányzat által fenntartott piac- és vásárcsarnok területén kötelező az egészségügyi maszk – ennek hiányában a kendő vagy sál – viselése.

Lezárt parkoló a Normafánál – Fotó: MTI/Mónus Márton

Budán, a Normafán péntektől valamennyi parkolót lezárták, a szabálytalan parkolást pedig szigorúan szankcionálják. Nem használhatók a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark és a tűzrakóhelyek. Nem látogatható az Erzsébet-kilátó sem, zárva tartanak a területen lévő vendéglátóhelyek, nem üzemel a Libegő sem.

Sok a lezárás az agglomerációban is

Közben az agglomerációs polgármesterek is belehúztak, egymás után jelentik be a mozgást korlátozó intézkedéseket. Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon Nagykovácsit szinte teljesen lezárta a polgármester. Rendőrök állnak a falu bejáratánál és csak alapos indokkal engedik ki és be az embereket.

Nagykovácsinál visszafordítanak egy autóst – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A pátyi polgármester lezáratta a faluhoz tartozó Csergezán Pál kilátót. Azt írják a falu weboldalán, hogy 500 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető az, aki megszegi a korlátozást.

Szentendrén is arra kérnek mindenkit, hogy kerülje most el a várost, nyárom majd visszavárják a turistákat. Az utcák egy részét csak a szentendrei autók használhatják. A korzónál rendőrök és polgárőrök posztolnak, elküldenek mindenkit.

Polgárőrök Szentendrén – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Közben Szigetszentmiklóson olyan döntést hozott a polgármester, hogy az éttermek és cukrászdák kizárólag elvitellel történő értékesítéssel, valamint patika, élelmiszer- és dohánybolt, piac kivételével a város minden üzletének zárva kell lenni, a vásárlókkal érintkező bolti személyzet számára pedig kötelező a maszk és védőkesztyű használata.

Lezárták a Szigetszentmiklósi Úszóláp tanösvényt, a Kéktó Szabadidőközpontot és a játszótereket, valamint elrendelték a Gyula deák sétányon a rendőri járőrözést.

Lezárják a Margitszigetet – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyömrőn Gyenes Levente polgármester arról tájékoztatta a helyieket, hogy húsvét hétvégén tilos a parkokban maszk nélkül tartózkodni, csoportosulni. A szabályok megszegőivel szemben 50.000 forint helyszíni bírság szabható ki, amely 5.000 Ft/nap közhasznú munkával váltható meg Gyömrő Város területén – teszi hozzá a polgármester.

Solymáron és Zsámbékon nem lehetnek olyanok az utcán, akinek a lakímkártyáján nem helyi cím szerepel. A Dunakanyarban, Dömösdön az összes 11-es útra csatlakozó utcát lezárják, a nem helyiek csak áthajthatnak a településen, de nem állhatnak meg.

MTI/BPK – Kiemelt kép: Rendőrök a lezárt Margitszigetnél – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt