Az elmúlt napokban több település, egyebek között Salgótarján, Siófok, Szentes és Pécs vezetői is bejelentették, idén nem lesz augusztus 20-i tűzijáték. Nem mindenki gondolkodik azonban így, ugyanis Kistarcsa polgármestere nemrég bejelentette, náluk bizony lesz tűzijáték.

Pécsen nem lesz

A gazdasági helyzetre való tekintettel az elmúlt napokban több magyar város is úgy döntött, nem rendez tűzijátékot az államalapítás ünnepén. Szerdán egyebek között Pécs polgármestere, Péterffy Attila jelentette be a közösségi oldalán, hogy Pécs tűzijáték nélkül ünnepli augusztus 20-át, erről a Pécsi STOP számolt be. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondta Péterffy Attila

A polgármester a közleményében azt írta: „Más nagyvárosokhoz hasonlóan Pécsett sem lesz tűzijáték az államalapítás ünnepén. Költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait.” – valamint így fogalmazott:

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Túl költséges

„A pécsi városvezetés elkötelezett a klímavédelem és a zöld megoldások iránt. Meggyőződésünk, hogy költséges tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására kell a közös kasszából költeni.”

Kapcsolódó:

Kiderült mennyibe kerül Európa legnagyobb tűzijátéka – mégsem kellett tíz évet várni rá

Kistarcsán lesz

Ezzel szemben akadnak olyan városok, ahol másként gondolkodik a vezetés, így Kistarcsán is lesz idén ünnepség, tűzijátékkal megspékelve, ráadásul azt a polgármester, ifj. Juhász István saját zsebből fogja finanszírozni majd, erről ő maga beszélt a Facebook oldalán.

Tűzifát vesznek

A bejegyzésből kiderül, hogy a polgármester először internetes szavazásra bocsátotta a kérdést, ahol egyértelmű döntés született: ne legyen tűzijáték a településen. Ifj. Juhász István el is fogadta ezt a döntést, a költségvetésben a tűzijátékra biztosított 440 ezer forintból inkább tűzifát vesznek, amit a legrászorulóbb idős emberek kapnak majd meg.

Ez is érdekelhet:

Lenyomja a magyar állam Európát a tűzijátékban, idén is a “legnagyobbat” ígérik

Saját zsebből

Ennek ellenére tűzijáték mégis lesz, a polgármester ugyanis úgy döntött saját pénzéből finanszírozza meg azt. „…a tűzijáték nem marad el augusztus 20-án. Saját augusztusi fizetésemből felajánlom az ehhez szükséges összeget, hogy a családok, idősek, fiatalok együtt ünnepelhessenek a koncertek után! Szeretném, hogy valóban felhőtlenül teljen ez a nap mindenkinek!” – olvasható a posztban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció