A 2022-es népszámlálási adatok tükrében a Portfólió.hu arra jutott, hogy egy új típusú migráció fedezhető fel a budapesti agglomerációban. Ez azonban – minden pozitív hatása mellett – helyenként súrlódásokat is okozhat a lakók között.

Népvándorlásszerű átalakulás

Hosszabb elemzést tett közzé hétfőn a Portfólió.hu, a cikkben egy „már-már népvándorlásszerű demográfiai átalakulásról” írnak, és sorra veszik, hogy a régi lakók és az új beköltözők hogyan tudnak közösséget építeni, milyen feladataik vannak, mik okozhatnak súrlódásokat köztük.

Masszív növekedés

A lap újságírója rámutat, utoljára még a 19. század végén, a magyar urbanizáció kezdetén lehetett ennyire „masszív növekedést” tapasztalni a Budapestet övező agglomeráció népességnél. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kicserélődött lakosság

A fővárosból kiáramlás – teszi hozzá – már 2000 körül megkezdődött, azóta jelentős mértékben, 10-20 százalékkal is többen laknak már Budapest vonzáskörzetében. A lakók fele új beköltöző. A lakosság tehát részben kicserélődött.

Változó arculat

A cikkben sorra veszik, ez milyen hatásokkal jár egy-egy település életére: új utcákat építenek, az idős lakókat nagycsaládok váltják, a régi épületet lebontják, és többlakásos társasházat építenek a helyére például.

Hová menjenek?

Újabb kérdés, hogy mi történik a régi lakókkal, akik értékesítik otthonukat. Nos, gyakori, hogy nincs lehetőségük a településen maradni, mert kisebb lakást nem találnak az adott településen, nagyobbra pedig nincs pénzük.

Régi és új elitek

A cikk kitér arra is, milyen hatással van ez a fajta migráció a települések politikai életére. Az újonnan érkezettek új szempontokat hozhatnak be az ügyek kezelésébe, de gyakran a régi elitek akarata érvényesül, főleg mérvadó kérdésekben.

Súrlódások

A hétköznapi életben is súrlódásokat okozhat ez a szituáció, de kialakultak jó gyakorlatok is. Jó közeg lehet a lakosok közösségének építésére az iskola. De például a települési rendezvények is sokat segíthetnek.

Piac, kocsma, templom

És persze a piac és a kocsma is közösségi helyszín lehet, ahol sokat lehet lendíteni az integráción. A templomok, egyházi közösségek szintén jól szolgálják a békés egymás mellett élést. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: népszerű a budapesti agglomeráció – fotó: illusztráció