Pár napig megint feszegeti a határainkat az időjárás, ismét extrém magas lesz a hőmérséklet és a sivatagi homok is megnehezíti majd a mindennapjainkat.

Idén a negyedik

Újabb hőhullám éri el holnap hazánkat. Idén már a negyedik alkalommal támad az extrém hőhullám, amikor pár napra elviselhetetlen hőség és pára uralkodik az ország nagy részén, majd egy hatalmas vihar drasztikus hőmérséklet csökkenést okoz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Holnap még nyugi lesz

Az OMSZ szakemberi szerint éjjel még nyugodt, kellemes idő lesz és a szombat még egy kellemes, napos nyári hétvége benyomását fogja kelteni, 30 fok körüli csúcsértékekkel. Igazi strandidő lesz, úgyhogy érdemes ellátogatni egy fürdőbe vagy vízpartra.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Vasárnap jön a fekete leves

A hét utolsó napján azonban megérkezik a hőség; a déli tájakon 37 fok is lehet, de Budapesten is 32-34 fok körüli maximumokra lehet számítani. A hőérzetünket jelentősen befolyásolja majd a csapadék is.

Hajnalban esik

Már vasárnap napkelte környékén záporok, zivatarfelhők, kisebb esők várhatók, délutánra pedig már az ország nagy részén lehetnek zivatarok, amik csak pillanatokra frissítik fel a levegőt, utána még rosszabb lesz a hőérzetünk.

Jön a homok

A hétvégén nem csak a szélsőséges időjárással, hanem a homokkal is meg kell küzdenünk. Az Időkép hírei szerint nagy mennyiségű szaharai homok érkezik a légtérbe, a por inkább csak úgynevezett koszos, homályos napkeltét okoz majd.

Sár is eshet

Az OMSZ szakembere szerint a homoktól hétfőn újabb zivatarok alakulhatnak ki, sőt a homok miatt sáreső is lehet az ország több részén. Újfent hangsúlyozták, hogy a jelenség az egészségre nem lesz káros.

Véd a Naptól

A homoknak áldásos hatása is lesz számunkra, ugyanis gyengíti a hétfőn várható magas UV sugárzást. Ettől függetlenül mindenkit a megfelelő folyadékpótlásra figyelmeztetnek illetve arra, hogy 11 és 15 között ne legyenek a napon.

Magas középhőmérséklet

Hétfőn szintén 36-37 fok körül lehetnek a maximumok. Napokat kell várnunk majd a felfrissülésre addig viszont az ország nagy részén 25 fok lesz a napi középhőmérséklet, keleten 27 felett is alakulhat, ami leginkább a gyerekek és az idősek egészségét veszélyezteti.

Hol a vége?

Az előrejelzések szerint a kánikula jövő péntekig kitart, akkora várható az a vihar, ami 30 fok alá viszi majd a hőmérsékletet. Szombatra már csak 28 fokot mondanak az időjósok.

Lesz még hőhullám?

Valószínűleg igen, ugyanis idén Európa nyugati és északi részén van hidegebb a megszokottnál, míg keleten sorra dőlnek meg a melegrekordok, Magyarországon már több nap volt idén, amikor 40 fokot mértek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kép forrása: MTI

Kiemelt kép: Illusztráció