Még 4-5 napig vizsgálják annak az ökológiai katasztrófának az okait amely Budapesten a Városligeti-tóval történt A két tóból az összes hal kipusztult, szinte biztos, hogy mérgezés történt.

Megsemmisített halak

A haltetemek kiemelése azonnal, április 6-án megkezdődött, az elszállításról és a szakszerű megsemmisítésről az arra megfelelő jogosultságokkal rendelkező szakcég gondoskodott – írja a Főkert a BudaPeskörnyéke.hu-nak eljuttatott közleményében.

Laboratóriumi vizsgálatok

A mintavételt és a laboratóriumi vizsgálatokat megkezdték, ezek 4-5 napon belül lesz eredménye. Utána dolgozzák ki a tó rehabilitálásához szükséges terveket, intézkedéseket.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megpróbálják visszaállítani az eredeti állapotot

A FŐKERT az üzemeltető Városliget Zrt.-vel együttműködve mindent megtesz az eredeti állapot mielőbbi helyreállítása érdekében, melyhez a szükséges erőforrások rendelkezésre állnak.

Mérgezés a Városligetben

A városligeti kutyasétáltatók kezdtek szerdán fényképeket megosztani a közösségi oldalakon egymást figyelmeztetve arról, hogy szedik ki a haltetemeket a tóból. Az Euronewsnak nyilatkozó hölgy a tavat tisztító szakemberektől megtudta, hogy mérgezés miatt szedik ki az állatok tetemeit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Minden hal elpusztult

Az első információk szerint minden hal elpusztult, ami azért különösen nagy baj, mert a margitszigeti japánkertből a városligeti tóba mentették át a halakat néhány nappal ezelőtt.

Karbantartás a Margitszigeten

A margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott. A kertészeknek az egyik legnagyobb kihívás a halak megmentése volt.

Áttelepítették őket

Mivel a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, áttelepítették a halakat a Városligeti-tóba, hogy megmeneküljenek.

Ismeretlen vegyszer

Szerdán azonban ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat, így a Margitszigetről átmenetileg ide telepített állomány is megsemmisült.

Figyelni kell a kutyákra

Néhány teknős élte túl a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak, megmaradnak-e. A környéken élők igyekeznek egymást figyelmeztetni, hogy se kutya, se gyerek ne érjen a vízhez, ne érintse meg a halat. A kutyákat érdemes pórázon tartani a tónál, mert ha halat találnak, megehetik, ami veszélyes lehet. 

Halpusztulás a Velencei-tónál

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy egyre több haltetem lebeg a Velencei-tó vízfelületén. A halpusztulás kezdett katasztrófális méreteket ölteni. A szakemberek szerint oxigénhiányra miatt pusztultak a halak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Városligeti tó – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu