A Youtubra frissen feltöltött, de nyáron készült videóban nagyon jól lehet látni mindazt, amelyet észre sem veszünk a hétköznapokon. Elsuhanunk mellette, vagy nem is tudunk róla. A pár perces videóban úgy mutatják meg a városrészt, ahogy ritkán lehet látni.

Csepel egyébként egyike az 1950-ben, Nagy-Budapest létrehozásakor Budapesthez csatolt megyei városoknak, ma Budapest egyetlen kerülete, amely a Csepel-szigeten fekszik XXI. kerület néven.

A 19. század második felében jelentős iparosítás zajlott a területen, amelynek hatására a főváros környékének nehézipari bázisa lett. A településen számos lakótelep és kertváros jellegű körzet jött létre.

Kapcsolódó cikkek:

A első világháború után a jelentős területei elvesztése mellett a tengerpart nélkül maradt ország vízi kereskedelmének feltámasztása érdelében 1925-ben megnyílt a Szabadkikötő.

A 20. század első felében a terület gazdaságát a Weiss Manfréd nevével fémjelzett Vas- és Fémmű határozta meg, melynek termékskálája a legszélesebb volt az egész kelet-európai régióban.

Kiemelt kép: részlet a videóból