Törökbálinton jelenteg 75 menekültet helyeztek el a helyi művelődési házan. Egy részük ghánai és nigériai születésű fiatal, akik a kijevi orvosi egyetemen tanultak. Herceghalmon, a négycsillagos Abacus Hotel telt meg Ukrajnából érkezett menekültekkel, ott főleg nőket és gyerekeket helyeztek el.

Menekültek Törökbálinton

Törökbálintra is megérkeztek szerdán az irányított menekültek Ukrajnából. A harminc, zömében ghánai, nigériai születésű és Kijevben tanuló fiatal már meg is kapta a megfelelő szállást, ellátást és orvosi segítséget.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

75 menekült

Csütörtökön a menekültek száma már elérte a 75 főt, mindannyian a helyi művelődési házban lettek elhelyezve. „Ezzel nagyjából megtelt a ház. Szinte az összes nagyobb méretű helyiség (kivéve a házasságkötő terem) megtelt, a különféle programok lemondásra kerültek. Ezen kívül a Sportközpont is fel lett ajánlva a központi területek felé” – írja Facebook oldalán az egyik önkormányzati képviselő.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Két csoport van Törökbálinton

Szőke Péter azt írja: „Két csoport van a művházban elszállásolva. A nagyobb fekete egyetemistákból áll, a kisebb csoport (szülők és gyerekek vegyesen) ukránajkúak, ők sajnos az anyanyelvükön kívül semmilyen más nyelvet nem beszélnek, így nehézkes velük a kommunikáció. A művház dolgozóira komoly teher nehezedik, minden elismerést megérdemelnek!”

A törökbálintiak adománya

Forrás: Facebook/Szőke Péter

Orvostanhallgatók

Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője a Facebookon azt írta, hogy a Törökbálintra érkező menekültek mindannyian orvostanhallgatók és mindannyian folytatni szeretnék tanulmányaikat. Ennek érdekében tárgyalásokba kezdenek a Semmelweis Egyetem vezetőivel.

Magyarországon tanulhatnak

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a napokban egyébként azt nyilatkozta, hogy minden menekült, aki folytatni szeretné az orvosi egyetemet, annak lehetősége lesz beiratkozni budapesti képzés idegennyelvű kurzusaira.

Menekültek a wellnesshotelben

Herceghalomra is megérkeztek az első ukrajnai menekültek. Csizmadia Zsuzsa, a település polgármestere a Facebookon azt írta, hogy a Megyei Védelmi Bizottság által kijelölt befogadó hely lett a herceghalomi Abacus Hotel. Az Abacus Hotel együttműködve az állammal vállalta a menekültek elszállásolását.

Menekültek Herceghalmon

Forrás: Facebook/Csizmadia Zsuzsa

Ezt kéri Herceghalom polgármestere

A polgármester azt írja, a menekültek 3-szori étkezést kapnak. Nők és gyermekek is vannak az itt elszállásoltak között, így arra kéri a helyieket, hogy amennyiben módjuk és lehetőségük van, úgy gyerekruhákkal és tisztálkodó szerekkel segítség a háború elől menekülőket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: egyetemista menekültek Törökbálinton – Forrás: Facebook/Szőke Péter