Évek óta visszajött a divatba a szörp. Évtizedek üdítő-áradata után a gyümölcs- fűszer- virág és gyógynövényszörpök reneszánszukat élik.

Finom otthoni szörpök

Érdemes otthon is nekifogni a szörpkészítésnek, mert most az akác, a bodza ontja virágait, illatozik a kakukkfű, érik az eper: isteni finom, adalékoktól mentes itókák készülhetnek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiteles forrásból

Mi a titka a jó szörpnek? Az elsőrangú alapanyag és egy tökéletes receptet. Nem mindig a világhálóról szerzett leírás a hibátlan, keressünk hiteles forrást, vagy vegyük elő a nagyi régi receptes könyvét!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Etikus gyűjtés

A hozzávalókat is megbízható helyről szerezzük be. Ha bodzavirágot, akácvirágot gyűjtünk, figyeljünk arra, hogy a szennyezett területektől távol, tiszta helyen szedjük őket, és mihamarabb dolgozzuk fel. Az etikus gyűjtéshez az is hozzátartozik, hogy csak annyit vigyünk haza, amennyire biztosan szükségünk van.

Bodzaszörp az üvegben

A bodza illata nem mindenkinek kellemes

Bodzaital

A bodzavirágokat terítsük szét egy abroszon, egy órai pihenő alatt a rajta leselkedő kis rovarok elinalnak, ezután rakosgassuk őket egy széles szájú, nagy befőttes üvegbe. Adjunk hozzá citromot, ízlés szerint cukrot vagy mézet, töltsük föl az üveget vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni. Naponta kétszer keverjük fel, majd 3 nap elteltével szűrjük le. Máris fogyasztható hígítva, mint üdítő ital.

Ne hagyd ki Halmos Mónika illatos, szép és hasznos cikkeit

Szappanízű levendula

A levendularajongók kedvence, a levendulaszörp készítésének több buktatója is van. Egyik: a nem megfelelő minőségű alapanyag. A másik a levendulamániás túlbuzgóság, amikor annyira sok illatos virág kerül a szörpbe, hogy erősen szappanízűvé változtatja. A túl hosszú ideig tartó áztatás főzés pedig megkeserítheti.

Lenendulaszörp

A jó levendulaszörp bársonyos, illatos, simulékony

Kakukkfű- és menta szörp

Virágzó kakukkfűből, vadrózsából, mentából, orvosi zsálya virágos hajtásiból is nagyszerű szörpök és üdítő italok készülhetnek, ezekhez remek recepteket találnak a Virágkonyha és a Vadon nőtt étterem című szakácskönyveimben.

Virágkóstolók

Aki pedig csak kóstolgatni a szereti a természet jóságaiból készült finomságokat, azokat a nyár tengernyi színes és virágos programmal várja: virágkóstolók Velencén, A Titkos kertben, levendulakóstoló a magyar Provence levendulabirtokon, vadnövénykóstoló a Múzeumok éjszakáján… részleteket a Rózsakunyhó programajánlójában találnak.

Hamarosan újabb zöld és virágos gondolatokkal jelentkezem a virágokkal teli kertből, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: Különféle virágokból készült szörpök a kerti asztalon, az erdő-mező adta őket – Fotó: Halmos Mónika