Kint volt a polcon a Meseország mindenkié című mesekönyv egy Váchoz közeli települési könyvtár könyvespolcán. Egy váci újság számon kérte a polgármestert.

Rendet tesz a helyi lap

Mivel a jogsértő helyzet azonnal megoldódott, ezért ezúttal inkább, mint jelenségről szeretnénk tudósítani és talán kevésbé érdekes, hogy melyik településen és kikkel esett meg ez a könyvtári skandalum – írja a Váci Online.

A polgármester egyetért

A polgármester a lap megkeresésére elmondta, hogy amikor erről értesült, személyesen átment a könyvtárba, és megbeszélte a könyvtárossal, hogy mivel a könyvtár az iskola közelében van, így törvény is tiltja, hogy az ilyen típusú, LMBTQ-, szerinte is káros tartalmú könyvek szabadpolcon lehessenek.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Segíteni akartak

A könyvtár gyermekrészlegében „Nem tudod, hogyan mondd el? Segítünk!” felirattal van egy olyan polc, ahol mentálhigiénés témájú felvilágosító könyvek találhatóak, olyan témákkal, hogy mit kezdjen egy gyermek súlyos betegséggel, halállal, családi tragédiákkal, valamint segítenek serdülőkori problémák megoldásában. 

Elégedetten nyugtázták

Ezekkel természetesen nincs is probléma – állapítja meg az újság -, a polgármesteri látogatás után kinn is maradtak, azonban az ominózus könyv a könyvtáros hozzájárulásával azonnal lekerült.

Nem értett egyet

Nem értett egyet Nagymaros polgármesterével a könyvtáros, akit a polgármester arra kért, távolítsa el a gyerekkönyvtár polcáról a Meseország mindenkié című mesekönyvet – mondta a könyvtáros a 444-nek. “Nincs olyan törvény, ami alapján ezt le kellene szedni, más könyvtárakban, akár a budapesti Szabó Ervin Könyvtárban is a gyerekkönyvek között ott van ez a könyv, ezért tettem én is a gyerekkönyvtári könyvek közé” – fejtette ki álláspontját Jele Viktória.

A polgármester még jobban örül

A polgármester még hozzátette, hogy „örülök annak, hogy olvasóink éles szemmel észrevették a könyvet és feljelentést tettek a Kormányhivatalnál. Onnan kaptam magam is az észrevételt, természetesen a törvényeket mindenkinek be kell tartani, mi is betartjuk. Így ilyen tartalmú könyv a törvény erejénél fogva nem kerülhet ki.”

Budaörs másképpen reagált

A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium Szakgimnázium és Technikumban szervezett, az oktatás részét képező érzékenyítő programok körül augusztusban tört ki botrány. A Budaörssel szomszédos település, Törökbálint fideszes alpolgármestere, Géczy Krisztián azt állítja, hogy a szülők tudta és beleegyezése nélkül LMBTQ-érzékenyítéseket tartanak az iskolában.

Ócska egy alak

Wittinghoff Tamás felszívta magát az üzengetésen és kipakolt a Facebookon. Így fogalmazott a törökbálinti alpolgármesterrel kapcsolatban: „Ez a fideszes senkiházi személyesen jött el könyörögni, hogy segítsek felvenni a fiát az Illyésbe, mert tudta, hogy az ország egyik legjobb iskolája. Ócska egy alak!” – írta Budaörs polgármestere a törökbálinti alpolgármesterről.

A csepeli óvodákban is tiltott lett a könyv

Borbély Lénárd levelet írt az intézmények vezetőinek, hogy az óvodákban nem olvashatnak a könyvből. Az intézményvezetők aztán továbbították az utasítást az óvodai nevelőknek.

Erről így írtunk részletesen

Magyarországon törvény fogadtak el róla

Magyarországon 1997-ben fogadták el a gyermekvédelmi törvényt, amelyet az idén módosítottak. A végrehajtási utasítás szerint: óvoda, iskola közelében nem lehet árusítani, nem lehet az üzlet kirakatába tenni, és a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja. Így szabályozzák a világon ezt a kérdést.