Az érdeksérelem nélküli takarékoskodásról és a fényfüggönnyel díszített villamos ötletéről írt Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely kiemelte: az évtized végére meg kell teremteni a város energiafüggetlenségét, ehhez pedig belátás kell és okos megoldások.

Minden forintra szükség van

„Sokunknak kedves ilyenkor a budapesti fényvillamos, de ebben a válságos évben, és a következő, talán még válságosabb évre készülve, minden forintra szükség van a város működőképességének fenntartásához” – kezdte bejegyzését Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem okoz érdeksérelmet

Budapest főpolgármestere leírta: elsősorban olyan kiadásokkal takarékoskodnak, amelyek érdeksérelmet nem okoznak a budapestieknek, a város működését nem befolyásolják. A díszfények is ilyenek. És nem csak szimbolikus értékük van; érdemes tudni, hogy a díszkivilágítás rövidítésével például négy napnyi közvilágítás energiaköltsége takarítható meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Okos megoldások

„Szükség van tehát a belátásra is, az okos megoldásokra is. És ilyen okos megoldásnak hála, elindulhatott a fényfüggönnyel díszített villamos idén is” – tette hozzá.

 Inspiráció a 2. kerületből

A fényfüggönnyel díszített villamoshoz az inspirációt Őrsi Gergely polgármester ötlete adta, ugyanis a 2. kerületben biciklivel lehet fényt „tekerni” a karácsonyfához. A BKV szakemberei pedig kidolgozták azt az eljárást, ami a villamos mozgási energiáját alakítja át elektromos energiává, amit visszatáplál az akkumulátorba. Ennek köszönhetően lehetőség van a LED-világításra plusz energia és többletköltség nélkül.

Ez a jövő útja

„Igazán kár lenne mindenben politikát, meg szimbolikus jelentést keresni, de ez mégiscsak olyan újítás, ami utal Budapest céljára, amiből nem engedünk: az évtized végére meg kell teremteni a város energiafüggetlenségét, azt, hogy a városi közszolgáltatások a városban megtermelt energiából működjenek. Ehhez túl kell lépni régi dogmákon, ehhez belátás kell és okos megoldások. Mint az új budapesti fényfüggönyös villamos” – fogalmazott Karácsony.

Sokba kerül a fényvillamos

A BudaPestkörnyéke adott hírt arról, hogy a magas energiaárak miatt idén nem jár a fényvillamos, a BKV indoklása szerint ebben az energiatakarékos időszakban a társaság számára minden millió forint számít. Tavaly 2,3 millióba került a villamosok díszítésének a költsége, idén ez a többszöröse lett volna.

 Csak belül díszítik ki

A BKV indít ugyan ünnepi villamost, de az nem lesz kivilágítva, csak belső dekorációt kap. Facebook-posztjukban úgy fogalmaztak: „az Adventi Villamos idén ünnepi belső díszítésével, girlandokkal, színes gömbökkel, csillagokkal és hópelyhekkel teremt karácsonyi hangulatot.”

Küldetést teljesít  

Az Adventi Villamos a karácsonyi hangulat megteremtése mellett fontos küldetést is teljesít: utazás közben egy hajléktalanóvodát is támogathatunk, hogy szebbé tehessük a legkisebbek karácsonyát – írta a BKK.

Nyolc vonalon utazhatunk vele

Az Adventi Villamossal karácsonyig minden hétköznap délután a 2-es villamos vonalán, hétvégéken pedig 10 és 17 óra között nyolc különböző fővárosi vonalon utazhatnak azok, akik a budapesti tömegközlekedést választják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fotó: fényfüggönnyel díszített villamos. Fotó: Facebook/Karácsony Gergely