A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén a testület elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak el kell köteleznie magát a mellett a cél mellett, hogy a 2024-es párizsi utáni első európai olimpia lehetőség szerint hazánkban legyen.

Lélekben készülni kell

Gyulay Zsolt elnök egyértelműsítette, hogy hazánknak erkölcsi kötelessége felkészülni a lehetőségre. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva azonban megerősítette, hivatalos kandidálásról egyelőre szó sincs.

Mi képviseljük az olimpiai sportágakat

“A magyar sportnak fel kell nőnie ahhoz, hogy hallassa a hangját. Mi képviseljük az olimpiai sportágakat, a szakmát. Fontos, hogy erősebb beleszólásunk legyen abba, mennyi pénz áramlik a magyar sportba és azt hogyan költsük el” – emelte ki Gyulay Zsolt a közgyűlésen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Az olimpiai játékokkal kapcsolatos szavazati jog

Elhangzott még, hogy NOB javaslatára az alapszabályban több rendelkezés is módosításra, kiegészítésre került. Ilyen például, hogy a nemek közötti egyenlőség elvét több helyen érvényesítik, valamint az olimpiai játékokkal kapcsolatos szavazati jogot az Olimpiai Chartának megfelelően szabályozzák.

Az MTI nem említette

Az állami távirati iroda külön nem említette az elnök olimpia rendezésére vonatkozó mondatait. A sportvezető pedig beszélt erről: “Magyarországnak el kell köteleznie magát a mellett a cél mellett, hogy a 2024-es párizsi utáni első európai olimpia lehetőség szerint hazánkban legyen”.

Árnyalta a képet

A Magyar Nemzetnek azonban már árnyaltabban fogalmazott. “Erkölcsi kötelességemnek, kötelességünknek tartom, hogy felkészültek legyünk az olimpia megrendezésére, mert ha eljön az esély, akkor előnyös helyzetből vághatunk neki a pályázatnak”.

Álom

Remélem, hogy ez a minden magyar sportbarátot foglalkoztató álom megadatik az életünkben, ám hivatalos pályázatról egyelőre természetesen nincsen szó – mondta Gyulay Zsolt.

Nem is lehet

Jelenleg a következő 3 olimpia helyszínét döntötték el. A 2024-es nyári játékoknak Párizs, a 2028-asnak Los Angeles, a 2032-esnek pedig az ausztráliai Brisbane lesz a házigazdája.

Volt szó kandidálásról

Magyarország 2017 nyarán visszavonta pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. A budapesti népszavazás így okafogyottá vált. Ez utóbbi a Momentum Mozgalom szervezte az olimpia ellen.

Azóta több sportesemény

Az olimpiai pályázat megfúrása után több világversenyt rendezett Magyarország. Vizes világbajnokságot, kézilabda Eb-t, (erre épült egy 21 ezres csarnok), volt labdarúgó Eb-mérkőzés is az új Puskás Arénában, valamint épül a 2023-as atlétikai világbajnokság stadionja is. Úgy tűnik, hogy a sporthelyszínek talán már meg is vannak az olimpiához.

2 évig élt a remény

Az Index cikke dobta be a hírt. A lap ismerteti az előző pályázat történetét. Ennek lényege, hogy 2015-ben nyújtotta be a főváros a pályázatát, amelyet 2 évvel később visszavont.

Címlapfotó: Phil Taylor és Devon Petersen a Hungarian Darts Show rendezvényen az MVM Dome-ban 2022. május 17-én. MTI/Illyés Tibor