Több száz iskolában vállaltak szolidaritást csütörtök reggel a pedagógusok és diákok azzal az 5 tanárral, akiket a napokban rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A tanárokat azért bocsájtották el, mert polgári engedetlenség keretében álltak ki a magyar közoktatás minőségének javítása és a magasabb fizetésük mellett. Ma délután a demonstrálók várhatóan elfoglalják a Margit hidat, este hétkor pedig tüntetés lesz a Kossuth téren. Az eseményekről élőben tudósítunk.

Országos sztrájk

Reggel óta tart az országos pedagógussztrájk, sok vidéki városban, például Szegeden, Szolnokon és Pécsett munkabeszüntetéssel tiltakoznak a tanárok a közoktatás problémái ellen. Az agglomeráció több iskolája is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Tüntetnek, Gödön, Dunakeszin, Budaörsön és Ráckevén is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Élőlánc Budapesten

A tanárok magasabb béreket, a munkaterheik csökkentését és a sztrájktörvény visszaállítását követelik. A budapesti élőláncba több ezer ember csatlakozott be 7:45-től, az Erzsébet hídon álltak a diákok a járdán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Élőlánc az Erzsébet hídon

Forrás: Facebook

Dudáltak az autósok

Az autósok, BKV buszok dudálással támogatták a demonstrálókat. 9-kor hivatalosan véget ért az élőlánc, a demonstrálók elkezdtek levonulni az Erzsébet hídról.

Élőlánc a Döbrentei téren

Forrás: Facebook

Itt lesznek a megmozdulások

A demonstráció miatt lezárásokra kell számítania a közlekedőknek szerda délután Budapesten. A tüntetésre Margit híd – Kossuth Lajos tér útvonalon kerül sor, illetve várhatóan 17 és 19 óra között a tüntetők teljes szélességében lezárják a Margit hidat, amelyre a közösségi közlekedési járművek sem hajthatnak fel.

Hídlezárás

Ezért a Buda és Pest közötti közlekedéshez a BKK az M2-es metró használatát javasolja. Amennyiben sor kerül Margit híd lezárására, a 4-es és 6-os villamosok két szakaszon, a Széll Kálmán tér, a Margit híd budai hídfője, valamint az Oktogon és a dél-budai végállomások között közlekednek, a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között pótlóbusz jár majd – írja közleményében a BKK.

Így járnak a buszok

Az M3A metrópótló busz a Nyugati pályaudvar helyett az Oktogonig közlekedik, a 9-es autóbusz a Margit híd helyett a Váci út – Árpád híd útvonalon, a 26-os autóbusz pedig a Göncz Árpád városközpont és a Margitsziget, Centenáriumi emlékmű között jár. A 191-es busz a Sarolta utca és a Széll Kálmán tér között közlekedik, a 91-es és a 291-es buszok a Széll Kálmán tér, illetve Zugliget, Libegő és a Margit körút között járnak – sorolták.

2-es villamos

Várhatóan 18 és 22 óra között, a Kossuth Lajos tér lezárása miatt a 2-es, a 2B és a 2M villamosok csak a déli végállomások és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között járnak.

Kiemelt kép: Katás tüntetés a Margit hídon – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu