Ha az iskolák kérik, gyógyulási igazolást kell kiadni a házi gyerekorvosoknak, ami számukra sok plusz adminisztrációval jár, elvéve az idejüket a betegektől. A PDSZ azt szeretné, hogy több napot igazolhassanak a szülők.

Újra betegek lehetnek

Az adminisztráción túl problémáknak tartják, hogy fennáll a felülfertőzés lehetősége is, hiszen a gyógyult gyerekeknek vissza kell menni a betegek közé a rendelőbe, hogy beszerezzék a gyógyulási igazolást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Teljesen értelmetlen

„Csip-csup dolgokkal hazaküldik a gyerekeket, egy kicsit náthás, és menjen haza, majd orvosi igazolással mehet vissza. Értelmetlennek látom” – mondta Fábián Dóra gyermek háziorvos, aki naponta nagyjából 30 igazolást ír alá, pedig az iskola csak másfél hete kezdődött. Az orvosok ezért azt kérik az iskoláktól, hogy fogadják el az eddig is használt igazolásokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A tanárok örülnek

Azt egyelőre nem tudni, hány iskola kér majd gyógyulási igazolást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete viszont örül a lehetőségnek. „Tény és való, hogy vannak olyan szülők, akik beküldik betegen a gyerekeket, mert egész egyszerűen nem tudnak otthon rájuk vigyázni, ilyen szempontból fontos, hogy van egy ilyen lehetősége az iskolának” – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője az RTL Híradójának.

Több szülői nap

Az orvosok túlterheltsége miatt a PDSZ azt kéri, hogy a jelenleginél több napot igazolhassanak a szülők. Ezt most az iskolák házirendje szabályozza, amiről a nevelőtestület dönt a diákok és a szülők megkérdezése után. 2024. január 1-jétől, a státusztörvény hatályba lépése után azonban már ehhez a döntéshez is a tankerületi központok jóváhagyására lesz szükség.

Több lehet a lógás?

Sokak attól tartanak, hogy amennyiben az orvosok helyett, a szülők nagyobb teret kapnak abban, hogy igazolhassák gyermekük távolmaradását, az az iskolai lógásoknak engedne szabad utat, azonban a nyilatkozatok szerint ez nem valós veszély.

Visszaélések

HGYE szerint a lógásokat az orvosi igazolások sem zárják ki: „Az elmúlt évek/évtizedek tapasztalatai is azt mutatják, hogy az orvosi igazolás visszaélésekre is lehetőséget ad, orvosi vizsgálattal nem bizonyítható panaszok említésével az iskolai indokolatlan hiányzások legalizálhatók.”

Felelősségi kérdések

Válaszukban kiemelik, hogy az orvosoknak valójában nem lehet arra rálátása, hogy a gyermek valóban távolmaradt-e az iskolától, így ők csak a saját tanácsukért vállalhatják a felelősséget, „azt hogy a gyermek valóban hiányzott a közösségből csak a szülő/gondviselő és az intézmény ismerheti, így ezért a büntetőjogi felelősség is őket terheli.” – írja a Blikk.

Budakalászi recept

Ahogy írtunk róla, újötlettel állt elő egy budakalászi gyermekorvos, aki tavaly február eleje óta nem állít ki igazolásokat. Ehelyett azt kéri, hogy a szülők nyomtassák ki a weboldalán található igazolást, melyen az áll, hogy a gyermekük betegség miatt hiányzott, de már tünetmentes, majd ezt aláírva juttassák el az iskolának.

Túl nagy teher

Dr. Tordas Dániel azért hozta meg ezt a döntést, mert úgy gondolja, hogy a gyermekek számára kiállítandó orvosi igazolás túl nagy terhet jelent a gyermekorvosok számára, legalábbis adminisztrációs szempontból, így pont attól veszi el az időt, ami igazán lényeges lenne, vagyis a gyógyítástól.

Nyilatkozat

„Büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom arról, hogy gyermekem ……..-tól …….-ig betegség miatt hiányzott. A gyermeken a mai napon nem észlelhetőek az alábbi tünetek: láz, torokfájás, orrfolyás, hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, bőrgennyedés, váladékozó szembetegség, gennyes fülfolyás, a gyermek tetű- és rühmentes” – olvasható a gyermekorvos oldaláról letölthető igazolásban – írja az Eduline. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: YouTube