Mint ahogyan arról a BudapestKörnyéke is beszámolt a fővárosi Blaha Lujza tér rekonstrukciójának tervezési és kivitelezési munkáira írt ki közbeszerzést a BKK. Ebből kiolvasható, hogy olyan burkolatba süllyesztett szökőkút épül, mint amilyen a Bankcenternél van a Szabadság téren.

Látványterv még nincs, de el lehet képzelni

Sokan találgatták, milyen lesz majd a Blaha a felújítást követően. Látványterveket nem osztottak ugyan meg, de az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent pályázati kiírásból kiderül, mi készül a Blahán.

A BKK kéri az ajánlatokat

A nyílt tenderfelhívást az ajánlatkérő BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A becsült ellenértéket nem közölték – írja a Napi.hu

Bordó székek lesznek

Nézzük a részleteket: térkőburkolat építése, teljes pályaszerkezettel – 5 642 négyzetméteren, látványbeton fal/támfal készítése – 217 méteren és 84 darab bordó köztéri szék kihelyezése.

Szaladgálós szökőkút is lesz

A burkolatba süllyesztett 38 darabos vízjátékfúvóka vagyis a „szaladgálós szökőkút” mellett lesz még egy három fuvókás gombaalakú szökőkút is.

Felújítják az aluljárót is

A kivitelezőnek burkolatot kell építenie nagykockakőből 1150 négyzetméteren, át kell alakítania 3 jelzőlámpás csomópontot és az 1100 négyzetméteres aluljárót is fel kell újítania.

Nem jelentkezhet bárki

Nem jelentkezhet bárki a munkára. Az ajánlattevőknek be kell mutatniuk az elmúlt 96 hónapban szerződésszerűen teljesített, legalább öt referenciát. Ezekben – meghatározott mennyiségben – a Blahán elvégzendő munkáknak kell szerepelniük. Az ajánlattételi határidő február 15. Az értékelésnél az ár 70, míg a minőség 30 súlyszámmal szerepel.

Most megjelent a Blaha Lujza tér felújításáról szóló közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása

Megjelent a fővárosi Blaha Lujza tér felújításának tervezési és kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési eljárás ajánlati felhívása az Európai Unió hivatalos lapjában – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-t. Eredményes eljárás esetén a Blaha Lujza téren egy új arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő, nagyvonalú belvárosi közösségi tér jöhet létre 2022 őszére – közölte a BKK.

Az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópont

Az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópont felújításának fő célja a tér élhetőségének javítása – tették hozzá. Azt írták: több mint öt évtized után új, egységes arculatú térként újul meg Budapest jelentős történelmi és szellemi örökséggel bíró, ikonikus városi csomópontja, találkozóhelye, a Blaha Lujza tér.

Nő a zöldfelületek aránya

A tervek szerint a köztéren jelentősen nő a zöldfelületek aránya, a korábbi tervekkel ellentétben kevesebb fát vágnak ki, és a tervezettnél több facsemetét ültetnek. Továbbá a felszíni csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik, felújítják az aluljáró szigetelését, nyilvános WC-t építenek, és részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is – sorolták.  Ugyanakkor az aluljáró belső burkolatainak felújítása és a Somogyi Béla utca átépítése opciós tételként szerepel a tenderben. Ez azt jelenti, hogy megfelelő ajánlatok esetén, városvezetői döntést követően hívja majd le a BKK – ismertették.

A magyar állam is támogatja

Hozzáfűzték, hogy a felújítást a magyar állam is támogatja, ugyanis a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának október 15-i ülésén a kormány ígéretet tett egymilliárd forint összegű támogatás biztosítására. A támogatói okirat aláírása az eredményes eljárás egyik feltétele, a tér átépítésének koncepciójába nemcsak a szakma, hanem a helyi lakosok javaslatait is beépítették – tartalmazza a közlemény.

Menekülés a Blahán

Legutóbb 10 napja írtunk a Blaháról, akkor egy mafla bűnöző kapcsán került a hírekbe a tér neve: Ha nem menekül, észre sem veszik. A körözött bűnöző azonban annyira megijedt a rendőrök látványától, hogy futásnak eredt a Blaha aluljáróban. Ez tűnt fel az egyenruhásoknak. A videót ebben a cikkünkben nézheted meg.

Születés a Blahán

Blaha a főváros egyik legforgalmasabb tere és kereszteződése, itt mindig történik valami. Nyár közepén alig nyolc perc leforgása alatt kellett levezetnie itt egy szülést a Készenléti Rendőrség két munkatársának. A villamosmegállóban segítettek világra egy fiatal, mindenórás kismama gyermekének születését.

Itt szinte bármi megtörténhet

A várandós nő a Blaha Lujza téri villamosmegállóban kezdett vajúdni, az arra járó két rendőr pedig azonnal cselekedett. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt részletesen. Amíg a két fiatal rendőr kollégái segítettek a terület biztosításában, Alexandra és Benjámin egy pillanat alatt szülészorvossá vedlettek át, és a kismamát tolásra bíztatva levezényelték a szülést a villamosmegállóban.

Kiemelt kép: Blaha Lujza tér – Fotó: BPK