Elsőként számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy egymás után jelentik be az agglomerációs településeken a vízkorlátozást. Tegnap 10 helyen vezettek be korlátozást, ma Gödöllő polgármestere, Gémesi György jelentette be, hogy tilos autót mosni a városban és locsolni a kertekben. Ma van az év eddigli legforróbb napja.

Könyörög a vízmű, hogy kevesebb vizet használjanak az emberek

Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kérésére mától elrendelem a vízkorklátozást. Tudom, hogy ez sokaknak nem lesz kellemes, de azoknak igen, akiknek már az elmúlt napokban sem jutott, különösen a magasabban fekvő területeken – mondta szerda délelőtt Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tilos az autómosás és a locsolás

Hozzátette azt is, hogy a vízkorlátozás részleges, nem teljes. Ez két dolgot jelent: tilos az autómosás otthon és a mosóállomásokon, valamint a kertek locsolása reggel 8 és este 9 között. Ez nem azt jelenti, hogy egy öntözőkannával nem lehet meglocsolni a virágokat, hanem az öntözőrendszerek és a slagos locsolást tilos. Hajnalban azonban lehet locsolni, mert akkor kisebb a terhelése a vízvezeték hálózatnak. – mondta Gémesi György.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elképesztő a fogyasztás

Gödöllő polgármestere arról is beszélt, hogy víz van, de a hőség miatt elképesztő a fogyasztás. A tavaly ilyenkor fele annyi vizet használtunk el, mint most, vagyis duplázódott a fogyasztás. Ezt nem bírja el a rendszer, türelmet kérnek a szolgáltatók – tette hozzá a polgármester.

Egy hetes korlátozás

A gödöllői korlátozás egy hétig érvényes, jövő szerdáig tart, de ha az időjárás továbbra is ilyen marad, meghosszabbítják. Hasonlóan, mint azokon a településeken, ahol már tegnap korlátozást jelentettek be.

9 településen rendeltek el vízkorlátozást

Kedden a Duna Menti Regionális Vízművek az ivóvizek lakossági és intézményi felhasználásának korlátozására kérte Budakalász és nyolc másik Pilis-dunakanyari település lakóit, miután ellátási gondok jelentkeztek az ivóvíz-szolgáltatásban. A DMRV jelezte, annak ellenére, hogy a vízbázisok és a víztermelő kutak maximális kapacitással működnek, a víztároló medencék vízszintje jelentősen lecsökkent.

Vízrazzia

Legutóbb hétfőn írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy vízhiány miatt vízkorlátozást rendeltek el Pécelen. Ott akkora volt a baj a hétvégén, hogy a 15 ezres kisváros egyes részein egyáltalán nem volt vezetékes víz, lajtoskocsikkal vitték a vizet az embereknek. IDE KAPCSOLÓDIK: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

Esztelen lakóparképítés

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére a péceli polgármester Horváth Tibor elmondta, hogy Pécelen nagy a baj. Nem csak a villámcsapás miatt elromlott két kút kiesése okozza a gondot, hanem az esztelen lakóparképítés is. A polgármester elmondta: a kutakat a hétvégére megjavítják, azonban készíttettek egy szakértői felmérést, amely rávilágít arra, hogy Pécel elmúlt 20 évben tapasztalt lakosságszám-növekedésével nem tartott lépést a közművek fejlesztése.

Luxuscikk lesz a víz és a zöld kert?

Gyakorlatilag úgy épültek lakóparkok, komplett településrészek, hogy senki sem gondolt arra, hogy ennyi embernek elegendő lesz-e az ivóvizet szállító csővezetékek és víztározók kapacitása. A problémát súlyosbítja, hogy az egyre szárazabbá és melegebbé váló magyarországi klíma miatt többet fognak az emberek az agglomerációban öntözni és egyre többen építenek medencét. Nemsokára luxuscikk lesz a zöld kert és az ivóvíz? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Gémesi György mai bejelentése

Kiemelt kép: illusztráció