Ma Budakalászon és nyolc másik budai településen rendeltek el vízkorlátozást, közben Gödöllőn a helyi vízmű kéri az önkormányzatot vízkorlátozás bevezetésére. Tegnap az elsők között írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy vízhiány alakult ki Pécelen, az önkormányzat pedig vízrazziát tart, aki vezetékes vízzel locsolja a kertet, azt megbüntetik. Mi történik az agglomerációban, mi lesz így a kertekkel? Luxuscikk lesz a víz? Ez már a klímaváltozás, vagy a nemtörődöm politikusok felelőtlenségének a következménye?

9 településen rendeltek el vízkorlátozást

Kedden a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) az ivóvizek lakossági és intézményi felhasználásának korlátozására kérte Budakalász és nyolc másik Pilis-dunakanyari település lakóit, miután ellátási gondok jelentkeztek az ivóvíz-szolgáltatásban. A DMRV jelezte, annak ellenére, hogy a vízbázisok és a víztermelő kutak maximális kapacitással működnek, a víztároló medencék vízszintje jelentősen lecsökkent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ne locsoljon senki

A vízfogyasztás a mai napon is tovább nőtt, ezért kérik a lakosokat, hogy locsolásra, a kerti öntözőrendszerek működtetésére és úszómedencék feltöltésére ne használják a vezetékes ivóvizet és a kánikula idejére kerüljék a nem létfontosságú vízfelhasználást – írják Budakalász hivatalos oldalán.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Gödöllőn is nagy a baj.

Gödöllő vízfogyasztása a tavaly ilyenkorinak pont a duplája. Rengeteg öntözőrendszer került beüzemelésre. Sajnos az esti órákban hirtelen akkorára nő a vízfogyasztás, hogy a vízmű rendszere nem tudja azt követni, nincs ehhez megfelelő mennyiségű vízkészlet – írja egy hölgy a gödöllői Facebook csoportban, miután beszélt a helyi vízművekkel. Van aki arról ír, hogy 18 éve él a Bocskai utcában, de még nem fordult elő, hogy ne lenne víz.

Vízrazzia

Legutóbb tegnap írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy vízhiány miatt vízkorlátozást rendeltek el Pécelen. Ott akkora volt a baj a hétvégén, hogy a 15 ezres kisváros egyes részein egyáltalán nem volt vezetékes víz, lajtoskocsikkal vitték a vizet az embereknek. IDE KAPCSOLÓDIK: Vízrazzia Pécelen, őrök járják a várost és ellenőrzik a vízhasználatot, pénzbírságra számíthat, aki locsol, megszólalt a polgármester

Esztelen lakóparképítés

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére a péceli polgármester Horváth Tibor elmondta, hogy Pécelen nagy a baj. Nem csak a villámcsapás miatt elromlott két kút kiesése okozza a gondot, hanem az esztelen lakóparképítés is.

Nem tartott lépést

A polgármester elmondta: a kutakat a hétvégére megjavítják, azonban készíttettek egy szakértői felmérést, amely rávilágít arra, hogy Pécel elmúlt 20 évben tapasztalt lakosságszám-növekedésével nem tartott lépést a közművek fejlesztése.

Senki sem gondolta át

Gyakorlatilag úgy épültek lakóparkok, komplett településrészek, hogy senki sem gondolt arra, hogy ennyi embernek elegendő lesz-e az ivóvizet szállító csővezetékek és víztározók kapacitása.

Hiába a kert, locsálás nélkül eplusztul minden növény

A Budakalászon és másik nyolc környező településen elrendelt mai vízkorlátozásnak szintén ez a jelenség áll a hátterében. Arra kérik az agglomerációba kiköltözőket, hogy ne locsolják a kertet, a füvet, amiért végső soron kertes házba költöztek.

Egyre nagyobb probléma

Láthatóan az elmúlt 20 év agglomerációs semmittevése, a településeiket aprópénzért ingatlanfejlesztőknek kiárusító polgármesterek, önkormányzati képviselők nemtörődömsége kezd beérni. Mindez párosul a rezsicsökkentéssel be nem fizetett fejlesztési pénzek hiányával, ebből egyenesen következik, hogy a probléma egyre nagyobb lesz.

Megérkezett a probléma az életünkbe

Budapestet és környékét egyre jobban szétfeszíti önmaga. Az egyre szárazabbá és melegebbé váló magyarországi klíma miatt többet fognak az emberek az agglomerációban öntözni és egyre többen építenek medencét. Az lenne a megoldás, hogy korlátozzák a nehezen megkeresett pénzen vásárolt agglomerációs családi házak, kertek használatát? Elvárják, hogy az adófizetők egy csont száraz kert teraszán ücsörögjenek? Luxuscikk lesz a zöld kert és az ivóvíz? Súlyos kérdések ezek, de láthatóan már nem elméletileg kell ezekre válaszolni, hanem a probléma megérkezett az életünkbe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció