Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk villámcsapás miatt meghibásodott három kút, ezért vízhiány alakult ki Pécelen. A polgármester 1. fokú vízkorlátozást rendelt el. Tilos locsolni és autót mosni. A helyiek kiakadtak, hiszen a legnagyobb kánikulába szakadt rá a településre a vízhiány, a kertek pedig tönkremennek víz nélkül. A helyi Facebook-oldalak szerint forró a hangulat, hiszen egyes városrészekben egyáltalán nincs víz. A polgármester közben utasította a mezőőröket, hogy folyamatosan figyeljék a kültéri vízhasználatot, vagyis vízrazzia van Pécelen. A polgármester, Horváth Tibor ma interjút adott a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

Ellenőrzik a vízkorlátozást

Pécel vízellátását tíznél több kút biztosítja, ezek közül háromba nemrég belecsapott a villám. Két kutat már megjavítottak, a harmadik javítása folyamatban van, várhatóan a hétvégére megoldódhat a vízprobléma Pécelen, addig is mezőőrök járják a települést és ellenőrzik, az 1. fokú vízkorlátozás betartását – mondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportál kérdésére Horváth Tibor, Pécel polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Pénzbírság a locsolóknak

A település vezetője hozzátette: ahol a mezőőrök olyan egyértelmű helyzettel találkoznak, ahol a locsolótömlő, amivel éppen locsolnak rá van kötve a csapra, ott pénzbírságra kell számítani. A polgármester nem mondott konkrét összeget, csak annyit, hogy a helyi szabályozásnak megfelelő bírságot róják ki a vízkorlátozás megszegőire.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nincs víz

Ahogy az megírtuk, sok ezer ember meglepődött Pécelen, amikor most hétvégén a kánikulában megnyitották a csapot és abból nem folyt semmi. A polgármester megpróbált intézkedni. A helyi országgyűlési képviselő, a katasztrófavédelem és a helyi vízművek segítségét kérte. Éjszaka feltöltötték Pécel víztározóit. A polgármester előre szólt, hogy mindenki csökkentse a vízfogyasztását, mert ezzel nem oldódik meg a helyzet. Így is lett. Az esti tartalékot reggel pár óra alatt felhasználták a péceliek. Örültek, hogy végre lehet mosogatni, mosni, tusolni.

Megértést kért a polgármester

A nagy öröm tehát nem tartott sokáig. Miután ismét kiszáradtak a csapok a polgármester azt írta a közösségi oldalán: „Tudom, nehéz ilyen melegben takarékoskodni a vízzel, de meg kell tennünk. Semmiképpen se használják a vizet olyan dolgokra, ami elhalasztható. Kérem, gondoljanak empátiával azokra, akik teljes vízhiánnyal küszködnek. Tapasztalatunk szerint nem mindenki tartja be a vízkorlátozási tilalomról szóló intézkedéseket, ezért ennek ellenőrzése végett mezőőreink folyamatosan járják a várost.” – írja a polgármester.

Nekiestek a polgármesternek

A péceli vízrazzia hírére az elégedetlenség tovább fokozódott, sokan nekiestek a Facebookon a polgármesternek. Azt kérdezték, hogy a kutak problémája már korábban ismert volt, miért nem csináltak semmit.

Lakóparkok

A polgármestert erről is megkérdezte a BudaPestkörnyéke.hu hírportál. Horváth Tibor elmondta, Pécelen korábban is volt kisebb-nagyobb probléma a vízellátással. Ez azért alakult így, mert az elmúlt 20 évben hat lakópark épült a településen, Pécel infrastruktúrája pedig ezzel nem tudott lépést tartani.

Fegyelmezetlen lakópark-fejlesztők

Decemberben írtunk arról, hogy a péceli Páskomliget lakóparkban több újépítésű családi házba karácsonyra szerettek volna beköltözni. Sokan fizetik a bankhiteleket, elvileg minden rendben van, de mégsem. Kiderült, a polgármester nem ad engedélyt a vízórák bekötésére, ami a lakhatási engedély kiadásának a feltétele. A polgármester attól fél, hogy a fejlesztő cég lelép anélkül, hogy leaszfaltozná a lakópark utcáit és a költségek az önkormányzatra szakadnak.

Pécel polgármestere

Horváth Tibor, Pécel polgármestere – Forrás: pecel.hu

1,5 milliárdba kerülne

A 2019-ben függetlenként megválasztott polgármester azt is elmondta munkatársunknak, hogy március óta tudják, hogy komoly probléma lehet. Rendeltek is azonnal egy szakértői felmérést, ez most június elejére készült el. Ebben az szerepel, hogy Pécel vízhálózatára 1,5 milliárd forintot kellene költeni.

Állami forrás nélkül nem megy

Horváth Tibor hozzátette: ennyi pénze nincs Pécelnek, ilyen volumenű fejlesztést csak állami forrásból tudnának megoldani. Egy kút fúrása 50-100 millió forintba kerül, ebből több is kellene, és akkor a csatornázás költségeiről még nem is beszéltünk.

Lehet még hasonló helyzet

A polgármester elmondta: nincs armageddon Pécelen, de kényelmetlenség még lehet. Azon dolgoznak, hogy a vízhiányt gyorsan megoldják, de azt tudnia kell mindenkinek, hogy amíg az elmúlt évek lakóparképítéseit nem követi a hálózatfejlesztés, addig egy-egy forró hétvégén kialakulhat hasonló helyzet, de bízik abban, hogy nem lesz több ilyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Az 1. fokú vízkorlátozás szabálya

A „Nappali locsolási tilalom” fokban meghatározott intézkedéseket meghaladóan valamennyi napszakban tilos a vízközműből vételezett ivóvízzel a magán és közterületi kertek, parkok öntözése, locsolása, úttest locsolása, tisztítása, gépjárművek mosása, medencék töltése, kerti zuhanyok, teraszpárásítók, pára függöny, párakapuk, illetve egyéb kültéri ködhűtők használata.

Pécelt a pesti-agglomerációban, az M0-ás mellett találod

Kiemelt kép: illusztráció