Az ellenzéki önkormányzatok úgy döntöttek karácsony előtt lekapcsolják a díszkivilágítást, így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány felére csökkentette az iparűzési adó mértékét. Az ellenzéki településvezetők szerint a kormány ezzel nehéz helyzetbe hozta a településeket. Pomázon rosszul sült el a tiltakozás, nem volt mit lekapcsolni.

Az iparűzési adó csökkentése ellen tiltakoztak

Szerda este az ország sok száz településén egy időre lekapcsolták a díszkivilágítást, hogy így tiltakozzanak a kormány önkormányzatokat érintő döntése, az iparűzési adó felére csökkentése ellen.

Pomázon is lekapcsolták volna a villanyt

Leidinger István, Pomáz polgármestere is csatlakozott az ellenzéki településvezetőkhöz és ő is akarta lekapcsolani a fényeket, de aztán mégse tette.

Nem volt mit lekapcsolni

„Sajnos azt tapasztaltam, hogy Pomáz belvárosában sem közvilágítás, sem díszkivilágítás nincs” – írta a polgármester, és felsorolta, hol volt sötét szerda este Pomázon.

Inkább égve hagyta azt, ami még világított

“Így a tiltakozásul tervezett városházi közvilágítást nem kapcsoltam le, inkább égve hagytam a városháza fényeit, hogy azok világítsanak” – írta a polgármester az oldalán.

Itt a pomázi polgármester posztja

Budapes több kerületében is lekapcsolták a díszkivilágítást

Budapesten több kerületben sötétültek el a fények. „A köz- és díszvilágítás is egy azon közszolgáltatások közül, amelyek ellátását veszélybe sodorja a kormány értelmetlen döntése az önkormányzatok legfontosabb bevételének megfelezéséről” – írta Karácsony Gergely a közösségi oldalán, majd így folytatta:

A hétköznapok nyugalmáért küzdenek

„Ilyen közszolgáltatás még többek között a városi közlekedés, utak karbantartása, zöldfelületek kezelése, szemétszállítás, ivóvízellátás, egészségügyi, kulturális és szociális támogatások. Ezekért küzdünk, vagyis a hétköznapok nyugalmáért, azért, hogy minden önkormányzat tehesse, ami a dolga: szolgálhassa polgárait” – írta a főpolgármester.

Itt a videó a budapesti fények lekapcsolásáról

Az önkormányzatok kivégzése

Ahogy azt korábban megírtuk karácsony előtt egy nappal, december 23-án este lekapcsolják a díszkivilágításokat az ellenzéki vezetésű városokban. Így tiltakoznak az ellen, hogy a kormány január 1-től felére csökkenti az önkormányzatok fő bevételi forrását, az iparűzési adót. A főpolgármester szerint a miniszterelnök a magyar önkormányzatiság kivégzését jelentette be. Budapest 24 milliárd forint adóbevételtől fog elesni.

Kiemelt kép: Mindenki karácsonyfája a Kossuth téren – Fotó: BPK