Budakeszin régóta téma a város főutcáján folyamatosan araszoló, gyakran kilométeres autósor. A dugók csökkentése érdekében szakaszos buszsávok épülnek a Budakeszi úton. A forgalomcsökkentés másik eleme egy elkerülő út lenne. A település polgármestere, Győri Ottilia január 17-re fórumot hirdetett, hogy mindenki elmondhassa a véleményét az útról. A környezetvédők már ma nyilvánosság elé álltak és elmondták miért nem akarnak elkerülő utat. A polgármester megígérte mindenkit meghallgatnak, csak ezután döntenek az útról. A BudaPestkörnyéke.hu hírportál ma megtudta, a polgármester még a fórum előtt egy kávézásra hívta az érintetteket, hogy segítsen a legjobb megoldás kialakításában.

Araszolás Budakeszin

Budakeszi évek óta fulladozik a dugóban. A kisvároson járnak át a környező települések lakói, sőt a Törökbálint és Budaörs irányából a belső budai kerületekbe autózók is. A járművekkel együtt araszolnak a buszok, így a sűrű buszjáratok ellenére nem sokkal korábban érnek az úticéljukhoz a busszal utazók, kötöttpályás közlekedés nincs a térségben, így marad a közút. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Forgalomlassító demonstráció

A helyieket régóta bosszantja a tarthatatlan állapot. Ügyet intézni sem könnyű Budakeszin, hiszen az okmányirodáig, vagy a bevásárlás miatt a helyieknek is végig kell haladniuk a főutcán, amely Budakeszi közlekedési ütőere. A településen korábban aktív volt az úgynevezett Budakeszi dugóhúzó csoport. Olyan összetartóak voltak, hogy még forgalomlassító demonstrációt is szerveztek 2019-ben. A Facebook csoportjukban több ötlet is nyilvánosságra került, hogyan lehetne megoldani a dugóhelyzetet a kisvárosban. A civil kezdeményezésről mostanában már nem nagyon hallani.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Elkerülő út

Az elmúlt hetekben elindult a Budakeszi dugókat csökkenteni hivatott Budakeszi buszsáv építésének előkészítése. Időközben felvetődött, hogy Budakeszi dugóit úgy is csökkenteni lehetne, ha a Telki és Páty felől érkezők kikerülhetnék Budakeszi belvárosát egy elkerülőúton és a település minimális érintésével mehetnének tovább Budaörs irányába, vagy a budakeszi bevásárlóterületre.

A rózsaszínnel jelölt út miatt tiltakoznak a környezetvédők

A kép illusztráció, csak tájékoztató jellegű – BPK-grafika

Nem akarják az elkerülőt a környezetvédő civilek

Az elkerülő út ötlete megosztotta a helyieket. A Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás egyenesen azt követeli, hogy az elkerülő ne épüljön meg, mert az természetvédelmi területet veszélyeztetne. A BudaPestkörnyéke.hu hírportálhoz eljuttatott közleményükben azt írják, hogy a tervezett út nem enyhítené Budakeszi közlekedési gondjait, sőt a számításaik szerint még többletforgalmat is generálna.

Veszélyben lehet a Nádas-tó

A környezetvédők azt is írják, hogy valamennyi tervezett nyomvonal közvetlenül az ikonikusnak számító mamutfenyők mellett, és az egykori és amúgy természetes módon helyreállítható, szintén helyi természeti oltalom alatt álló Nádas-tó környezetét átvágva valósulna meg. Mindez pusztulásra ítélne 1,5 hektár erdőt, valamint az itt található, számtalan különleges fajból álló, unikális ökoszisztémát – írták a portálunknak küldött közleményükben.

Komolyan veszi a polgármester

A település polgármestere, Győri Ottilia nemrég jelentette be, hogy január 17-én lakossági fórumot szerveznek a témában. A polgármester annyira komolyan veszi az ügyet, hogy egyes utcákban sajátkezüleg vitte házhoz a fórumról szóló röplapot, hogy minél többen elmenjenek. Győri Ottilia álláspontja az, hogy hallgassanak meg mindenkit és csak ezt követően döntsenek arról, hogy kell-e az elkerülő út Budakeszinek, vagy sem.

Érzékeny téma

Néhány nappal ezelőtt Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója a Budapestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta: Érzékeny téma Budakeszin az összekötő út kérdése, amely a Telki út és a Budaörsi út között épülne meg. Ezzel elkerülhető lenne Budakeszi központja. „Mivel ezen a szakaszon természetvédelmi területek vannak, tudtuk az első perctől, hogy érzékeny kérdés lesz ez. Elkészítettünk 5 különböző nyomvonalterv-vázlatot és azt mondtuk, döntse el a település, hogy ezt végül is szeretné vagy nem szeretné. Azt érzékelem, hogy ebben nem tudott dönteni az önkormányzat, vagy a döntést elhalasztotta, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy mi ezt az utat most nem fogjuk megterveztetni.” – mondta portálunknak néhány nappal ezelőtt a BFK vezérigazgatója. Ide kapcsolódik: Megszólalt Vitézy Dávid a Budakeszi úti szakaszos buszsávok ügyében, egy ásványvizes palackon magyarázta el miért lesz ez jó sokaknak

Itt a tervezett 5 nyomvonal

Forrás: Budapesti Fejlesztési Központ

Budakeszi természeti értékei

A polgármester által összehívott fórumon a környezetvédők biztosan ott lesznek. A véleményüket pedig már ma nyilvánosságra hozták: „A Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás szerint az összekötő út terve eleve elhibázott, szakmailag nem alátámasztott, nem csökkenti, hanem épp ellenkezőleg, növeli a problémák számát és mértékét, és súlyosan károsítja Budakeszi természeti értékeit. A Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás a Budakeszi természeti értékeiért aggódó, a természeti értékekkel összehangolt, egészséges városfejlesztést támogató helyi polgárokat tömöríti – írják magukról a közleményükben.

Helyes döntés

A témában Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere így fogalmazott a közösségi oldalán: „Január 17-én hétfőn 18 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központban lakossági fórumot tartunk. A helyes döntés előtt a környezetvédelmi és közlekedési szakemberek véleményét is kérem arról, hogy a tervezett átkötő út nyomvonalai milyen természeti értékeket károsíthatnak, és megvalósításuk esetén milyen környezeti hatásokkal kell számolnunk, illetve az elkerülő út mennyiben jelentene megoldást Budakeszi közlekedési gondjaira. A Nádas-tó újraélesztésének feltételeiről pedig tanulmánytervet készíttetünk. A környezeti értékeink védelme és a közekedési problémák megoldása egyaránt fontos szempont az önkormányzati képviselők számára.” – írta Budakeszi polgármestere.

Kávézásra hívta a polgármester az érintetteket

Információink szerint Győri Ottilia január 12-re kávézni hívta a témában legaktívabb budakeszi lakókat, hogy a fórum előtt kisérletet tegyen egy közös álláspont kialakítására, a legjobb megoldás megtalálására. Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal pedig annyit posztolt Győri Ottilia: “Azt hallom, hogy veszélyben van a Nádas-tó és a mamutfenyők. Jelentem: nincsenek veszélyben.” – írta közösségi oldalán a polgármester.

Dugó és viták

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát Budakeszin azt akarják, hogy ne legyenek dugók, de sokan nem szívesen látnák a tervezett elkerülő utat sem. A környezetvédők alternatív megoldásokkal, például a forgalmi lámpák átprogramozásával csökkentenék a Budakeszin áthaladó forgalmat. Közben a Zsámbéki-medence településein jelentős lakosságszám növekedés várható a folyamatos építkezések miatt. Autóból tehát biztosan egyre több lesz, a budakeszi közlekedési dugó megoldásán pedig még sokáig vitatkozhatnak majd a városban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nádas-tó Budakeszin – Forrás: Nádas-tó Őrzői Civil Összefogás