Tíz évről harminc évre ugrik a házi napelemes rendszerek telepítésére fordított költségek megtérülési ideje azután, hogy a kormány megváltoztatta az ezekkel termelt elektromos energia költségfelszámolásának szabályait.

Sokkal drágább lesz a telepítés

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, nem veszi át a szolgáltató az áramot azoktól, akik mától adják be a napelemes rendszer kiépítésére az igényüket. Nekik akkumulátort kell venni, vagyis sokkal drágább lesz a napelemek beépítése, ezáltal nő a megtérülési idő is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mától változott a szabályozás

Egy háztartási méretű, kis erőművel rendelkező olvasójától származó információkra építve hasonlította össze a házi napenergiás áramtermelés költségeit a Portfólió. A kérdés az volt, mennyi idő alatt térül meg egy ilyen beruházás a régi és a november 1-jétől érvényes új állami szabályozás esetén.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Így számoltak

Egy három kW kapacitású (nem ideális tájolású, kelet és nyugati oldalon is paneleket tartalmazó) napelemes rendszerről van szó, amelynek a legutóbbi egyéves elszámolási adatait használták fel a portál munkatársai a számításokhoz.

Rezsicsökkentéssel 13 év

Az eddigi szaldóelszámolásban a teljes éves fogyasztással szembe lehetett állítani a megtermelt teljes éves mennyiséget, azaz a példában szereplő 3084 kWh termelést. Ha a 36 forintos áramárral számolunk, akkor az éves megtakarítás 111 ezer forint volt, és így a 1,5 millió forintos bekerülési költségű rendszer 13,7 év alatt térült meg.

Piaci áron 7 év

Ha a 70,1 forintos lakossági piaci árral kalkulálunk, akkor az éves megtakarítás 216 ezer forint, így a rendszer 6,85 év alatt térült meg. Ha súlyozott átlagárral (46,57) számolunk (hiszen a 3657 kWh éves fogyasztás egy része rezsicsökkentett áron mehet, míg a 2523 kWh feletti rész piaci áron), akkor a rendszer 10,5 év alatt térült meg.

54 év is lehet a megtérülés

Az új elszámolási rendben, tehát azoknál a napelemes rendszereknél, amelyek telepítését november 1-je után jelentették be, az a szabály, hogy csak az azonnal elfogyasztott napenergia-mennyiség térülhet meg. A 36 forintos ár mellett egy ilyen rendszer 54 év alatt térülne meg. A 70,1 forintos ár mellett a megtérülés 28 évre jönne ki, a súlyozott átlagár mellett pedig 42 év alatt térülne meg a rendszer.

Ha minden energiát elfogyaszt a háztartás

Van azonban az új rendszeren belül két további lehetőség. Az egyikben továbbra is a november 1-jén életbe lépő új szabályozással számolhatunk, azonban azt is feltételezhetjük, hogy a háztartás reagál a kedvezőtlen szabályozásra, és igyekszik minden erejével akkor elfogyasztani a villamos energiát, amikor azt megtermelik a napelemek. Így a 36 forintos ár mellett 41 év, a 70,1 forintos esetén 21 év, a súlyozott átlagár esetén 31,4 év alatt térülne meg a rendszer.

Vehetünk akkumulátort is

Megteheti azt is, hogy akkumulátorokat is vesz, amelyekben tárolja a megtermelt elektromos energia egy részét. Ez persze jelentősen növeli a rendszer költségeit. Egy ilyen akkumulátoros megoldással 36 forintos ár mellett 47 év alatt térülne meg a rendszer, a 70,1 forintos ár mellett 24 évre jönne ki ez, a súlyozott átlagár mellett pedig 36,3 év alatt térülne meg a befektetés.

Erre lehet használni a megtermelt energiát

A napelemmel megtermelt energiát a háztartásos elektromos rendszerrel történő fűtésre és hűtésre, vízmelegítésre továbbra is használhatják majd.

Egyszerűsödhet a bejelentés

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon írtunk róla, miután felfüggesztik a betáplálás lehetőséget, egy sor dolog gördülékenyebbé válik. Az igénybejelentés folyamata gyorsul, és kevesebb lesz az adminisztráció is. Ha valaki online adja be a kérelmét október 31-e után, akkor a műszaki terv elbírálása a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetében már három munkanap alatt megtörténhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció