A Kossuth tértől a Nyugati tér felé indult a tömeg, miután a Parlamentnél véget ért a Momentum Mozgalom és annak elnöke, Gelencsér Ferenc átal meghirdetett „Katás vagyok, ments meg!” című demonstráció. A tüntetők elfoglalták a Nyugati teret, majd az Oktogont is, később a Fidesz székházhoz vonultak, majd visszamentek az Oktogonhoz és a Blaha felé indultak. A rendőrség három futár ellen feljelentést tett.

Sokan járnak rosszul

Ahogy arról a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk, többszázezer katás vállalkozó kerülhet bajba, miután az Országgyűlés megszavazta az új KATA-törvényt. Abból a 400 ezer emberből, aki emellett az adózási forma mellett tették le a voksukat, mindössze százezren lehetnek azok, akik kizárólag a lakosságot szolgálják ki. A legrosszabbul a szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, grafikusok, ügyvédek, egyetemi oktatók, valamint az állatorvosok járhatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Létbizonytalanságba taszítanak

A Facebookon is meghirdetett esemény leírása szerint „a hatalom kevesebb mint egy nap alatt fogadta el az új, igazságtalan katatörvényt. Ezzel a módosítással négyszázezer katakárosultba, összesen egymillió emberbe rúgnak bele, ennyi embert taszítanak létbizonytalanságba. Ellehetetlenítik ezzel a futárokat, a grafikusokat, az ügyvédeket, az újságírókat, a virágkötőket – hosszú a lista.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Sok politikus is ottvan

Az este 6 órakor kezdődött tüntetésen politikusok is vannak szép számmal: a tüntetést szervező Gelencsér Ferenc, Cseh Katalin EP-képviselő, Kerpel-Fronius Gabor főpolgármester-helyettes és Potocskáné Kőrösi Anita is ott van a demonstráción.

A Kossuth téri felszólalások:

Kriminalizált csoportok

Tompa Andrea indította a felszólalásokat, aki szerint a kormány „megint kriminalizált egy embercsoportot, ugyanúgy, mint amikor a színházaktól elvette a tao-t”. Az író azt kívánta „a kedves honatyáknak”, hogy az állatorvostól a szinkronszínész hangján át a zárcserére kihívott lakatosig ne kapjanak senkitől semmit.

Újabb bélyeg

Szabó-Szontágh Luca improvizációs színész és tréner „már alig várta a kormány újabb bélyegét”, de soha nem gondolta volna, hogy pont a közteherviselése miatt találják meg családi állapota vagy független színházi tevékenysége után.

Ne írd alá!

Gelencsér Ferenc, a Momentum nemrég megválasztott elnöke szerint a kormány nem csak hogy „ellop mindent, ami mozdítható”, de még „a jövőnket is el akarják lopni”. Külön meg is szólítja a teret biztosító rendőröket, akikről elmondja, hogy 200 ezer forintos kezdőfizetéssel indulnak a pályán – írta a Telex. A politikus felszólítja Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá „ezt a tákolmányt”; Ne írd alá, Kata! – indítja útjára a skandálást.

A tömeg a Nyugati tér fele indul

A tüntetés végén a tömegben az hangzott el, hogy „Foglaljuk el a Nyugati teret!”, míg a tömeg másik része a téren maradt. Este fél nyolckor nagyobb számú tüntető állta el a kereszteződést a pesti belváros egyik legfontosabb közlekedési csomópontjában, a Nyugati téren.

Megállították a forgalmat a Nyugati téren

Kisebb baleset történt a Nyugatinál, ahová a Kossuth térről átvonultak a kata módosítása ellen tüntetők, megbénítva a forgalmat. A tömeg elől tolató rendőrautó véletlenül egy másik rendőrautóba hajtott – írta a 444.

Videó az esetről:

Elfoglalták az Oktogont is

Majd egyre többen indultak meg a villamossíneken gyalogolva az Oktogon irányába. Itt többen leültek a kereszteződésben. Alig értek a tüntetők az Oktogonhoz, rögtön fel is merült egy újabb helyszín: a Fidesz Lendvay utcai székháza, ahova egy csoport el is indult. A 24.hu cikke szerint „Viktor, gyere ki!” kiabálásokkal kanyarodott a Hősök teréről a Fidesz székházához a tömeg. Az „Elkúrtad!” is felharsant. Később a tüntetők visszamentek az Oktogonhoz, majd miután a rendőrök lezárták az Andrássy utat, a Blaha Lujza tér fele indultak tovább.

Nem járnak a villamosok, sőt a pótlóbuszok sem

Demonstráció miatt lezárták az Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út útvonalat egészen a Nyugati térig. A 4-es és a 6-os villamos a Jászai Mari tér és az Oktogon között nem közlekedik. Az M3-as metrópótló autóbusz és az M3A pótlóbusz is módosított útvonalon közlekedik, nem érinti egyik irányban sem a Nyugati pályaudvar megállót – közölte a BKK.

Nem történt feljelentés

A rendőrség a Deák térnél három futár ellen tett feljelentést. A szerdai tüntetésen készült rendőrségi összesítésről ebben a cikkben írtunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Tüntetés a Kossuth téren – Forrás: MTI/Balogh Zoltán