Hétről hétre emelkedik a romániai iskolák tanóráin részt vevő ukrán menekült diákok száma: jövő héttől számuk 1140-re emelkedik – jelentette be szombaton Sorin Cimpeanu román oktatási miniszter.

24 ezren iskolás korúak

Szombat hajnalig 546 223 ukrán állampolgár érkezett Romániába a háború kezdete óta. Az ország területén maradt csaknem 79 ezer menekült 43 százaléka (33 691) kiskorú, közülük több mint 24 ezren iskolás korúak – részletezte a tárcavezető. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Román tanrend szerint

A szülők több mint ezer ukrán diákot írattak már be a romániai iskolákba: ők a román tanrend szerint tanulnak. A menekültek túlnyomó többsége viszont azt szeretné, ha gyermeke az ukrán tanrend szerint tanulhatna tovább: ehhez még logisztikai támogatásra lesz szükség, elsősorban a román iskolák részéről, hogy tantermeket és online felszerelést biztosítsanak számukra, amellyel be tudnak csatlakozni az ukrajnai iskolák tanóráiba – magyarázta Cimpeanu.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

FRISS!

Online oktatás

Szerinte ez utóbbi kategória magas aránya azzal áll összefüggésben, hogy az ukrán hatóságok idén felfüggesztettek az összes év végi vizsgát, így az ukrajnai diákoknak csak arra van szükségük az adott tanulmányi év elvégzését tanúsító igazolás megszerzéséhez, hogy online részt vegyenek a tanórákon.

Ingyenes oktatás

Az ukrajnai háború elől Romániába menekülő külföldiek szociális ellátásáról szóló, március 7-i sürgősségi kormányrendelet
szerint minden, román területen maradó gyermeknek a román állampolgárokéval azonos joga van az ingyenes oktatásra, az
Ukrajnából érkező felnőtteket pedig immár munkavállalási vízum nélkül is alkalmazhatják a munkaadók.

Szombati iskolai Magyarországon

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt fontos bejelentést tett Karácsony Gergely a napokban. A főpolgármester a közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: szombati iskolát nyit az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzattal a Főváros az ukrajnai gyermekeknek. Az iskolában 150 diák élelmezését fogják megoldani.

Kapcsolódó:

150 gyermek élelmezése lesz oldott

Karácsony Gergely a posztjában azt írta: ” Ukrajnából menekülők ellátásában nagyon fontos partnerünk az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, akikkel együttműködve szombati iskolát szerveztünk az ukrajnai gyermekeknek. Az iskolában a Fővárosi Önkormányzat 150 diák élelmezését fogja megoldani.” – derült ki a főpolgármester napokban közzétett posztjából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels