Tömeges elbocsátások jöhetnek a 18. kerületben, amennyiben a kormány megemeli az önkormányzatok szolidarítási hozzájárulását, és elveszi a jövőre a gépjárműadót is. A polgármester szerint ez a döntés 3 milliárd forintos forráskiesést jelent a kerületnek.

Kedden a 2021-es költségvetési javaslatból derült ki, hogy két átmenetinek nevezett, önkormányzatokat sújtó elvonás is tartós lesz.

Április elején a kormány bejelentette, hogy a járvány elleni védekezés részeként extraadót vet ki a kiskereskedelmi szektorra, a bankokra, valamint a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) magához vonja, az volt a mondás, hogy erre az évre, a járvány miatt van erre szükség.

A most benyújtott 2021-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy nem így lesz. A gépjárműadóról egy az egyben lemondhatnak a települések. Jövőre is az államé lesz a teljes összeg, 87 milliárd forint. Ezzel pedig elsősorban a nagyobb városoknak, amelyek egy része ellenzéki vezetésű lett tavaly ősszel, csap oda a kormányzat.

Újabb enyhítések jönnek péntektől Budapesten | BudaPestkörnyéke.hu

Teljesen újraindul az élet péntektől Budapesten is, a Ripost értesülései szerint olyan lesz az élet, mint tíz napja vidéken. Megnyílhatnak a budapesti éttermek belső részei is, vagyis nemcsak a teraszokon, kerthelyiségekben ülhetnek le és fogyaszthatnak a vendégek. Kinyithatnak és fogadhatnak vendéget a szálláshelyek is.

Ezentúl egy másik súlyos elvonás is érinti az önkormányzatokat: a szolidaritási hozzájárulásnak nevezett tételt a négyszeresére növeli a kormány. Ezzel kapcsolatban az ATV-nek Szaniszló Sándor, a 18. kerület polgármestere meglehetősen borús képet festett a jövőről.

„Egyelőre csak számolgatjuk, hogy mekkora kár fogja érni a 18. kerületet. Ha igazak azok a sajtóhírek, hogy a szolidaritási hozzájárulást meg fogják négyszerezni, akkor az a mi esetünkben több mint három milliárd forintot fog jelenteni. Ha a gépjárműadót is központosítják, akkor a 18. kerületnek majdnem négymilliárdos forráskieséssel kell számolnia. Nincs egyetlen polgármester sem, aki egy ilyen helyzetet kezelni tud. Ez az összes kétszer több, mint a teljes 18. kerület éves fejlesztési keret” – mondta az ATV-nek Szaniszló Sándor polgármester.

A kerület vezetője szerint nem nagyon van más megoldás, mint tömeges elbocsátás, hiszen csak munkabérekből lehet ezt az összeget kigazdálkodni. Körülbelül 1700 dolgozójuk van, ha ez a rendszer belép, nem fogják tudni megtartani őket.

„A kerületi intézmények vagy bezárnak, vagy össze kell őket vonni. És csökkentett színvonalon fogják az önkormányzati feladatokat ellátni” – mondta a polgármester.

Kiemelt kép: A 18. kerület Polgármesteri Hivatala – Forrás: ittlakunk.hu