Az önkormányzatnál ugyan időben jelezte felmondását a zuglói háziorvos, akinek furcsa távozásáról néhány napja számoltunk be, sok betegének ennek ellenére mégsem szólt erről. Mint a zuglói önkormányzat elárulta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, keresnek a helyére másik állandó háziorvost, erre július elejéig van idejük. Jelenleg két felnőtt és három gyermek háziorvosi praxis üres a kerületben.

Nem tudták a betegek, hogy elmegy

Egyik napról a másikra otthagyta a praxisát, januártól nem rendel tovább az Erzsébet királyné útja 47. szám egyik háziorvosa Zuglóban – írta meg hírportálunk a napokban. Sok betege még csak nem is tudott a távozásáról, akik év elején levélben keresték, azoknak válaszüzenetben jelezte – utólag –, hogy december 30-a volt az utolsó munkanapja, január 1-től nem rendel tovább és hogy telefonos, e-mailes elérhetősége megszűnik, azokon már nem tudják elérni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kész helyzet elé állította őket

A BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak egy érintett beteg azt panaszolta – ezt itt olvashatod el –, hiába hívta a rendelőt, nem tudtak neki segíteni, kihez fordulhat, ki veszi át a praxist. Ugyanis más kerületi háziorvos a leterheltség miatt már szintén nem vesz át új pácienseket, ugyanott kell tehát maradniuk.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Fél évvel korábban felmondott

Bár a betegek panasza szerint sokan érezték úgy, hogy kész helyzet elé állította őket a doktornő a váratlan távozással, a zuglói önkormányzat tisztázta a helyzetet hírportálunknak. Mint kérdésünkre elárulták, a doktornő cége és az önkormányzat között létrejött, felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás valóban 2022. január 1. napján szűnt meg, ám az orvos még a nyáron kérte annak megszűnését.

1457 fős praxist hagyott hátra

“Az érintett doktornő 2021.06.23. napján kelt levelében 2021. július 1. napjával kérte a felnőtt háziorvosi feladatok ellátására vonatkozó megállapodás felmondását az 1457 fős praxist illetően” – tudatta portálunkkal Zugló önkormányzata. Vagyis az orvos már nyáron tudta, hogy az új évet biztosan nem ebben a kerületben fogja elkezdeni. 

Fél éve van a kerületnek új orvost találni

Az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény kimondja: “a feladat-ellátási szerződésben hat hónapnál rövidebb felmondási idő nem határozható meg”, ezt kell kitöltenie egy háziorvosnak. A szerződés hivatalos megszűnése után – ami jelen esetben 2022. január 1 –, szintén ennek a törvénynek a rendelete alapján, új állandó háziorvost az önkormányzatnak 6 hónap alatt kellene találnia. “Ha ez a 6 hónap lejár, és a praxis továbbra is betöltetlen, az önkormányzat az érintett körzetre vonatkozóan a pályázati felhívást az Egészségügyi Közlönyben közzéteszi” – írták kérdésünkre.

Mit mond erről az eskü?

“A törvény kötelezi a felmondási idő kitöltésére, de az orvosi esküje arra nem, hogy minket rendesen tájékoztasson?” – summázta csalódottságát a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak az új fejlemények hallatán a praxis egyik betege. “A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza” és “minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét” – áll egyebek között az orvosi eskü szövegében a Magyar Orvosetikai Kódexben.

Megkeresésünkre nem reagált

Eddig sok beteg azt tippelte, hogy a doktornő hirtelen távozása összefügg azzal a tavaly december végi tisztifőorvosi utasítással, hogy minden háziorvosnak kötelező vállalni januárban egy oltási hétvégét. Aki ezt nem teszi, 30 ezer, illetve 5 millió forintos bírságot is kaphat. Hírportálunk megkereste a doktornőt, valójában miért döntött a távozás mellett, kérdéseinkre azonban nem reagált.

Nem tetszett a bírság belengetése az orvosoknak

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos, kollegiális szakmai vezetője korábban úgy nyilatkozott, a háziorvosok messzemenőkig elhatárolódnak a bírságok kiszabásának belengetésétől. “Nem gondolom, hogy a háziorvosi praxisok oltási tevékenységét bírságok kiszabásával kellene esetlegesen ösztönözni. A háziorvosi praxisokban eddig is jelentős oltási tevékenység folyt” – mondta a háziorvosok országos vezetője az Infostartnak. A harmadik oltások több mint 47 százalékát a háziorvosok adták be. Erről itt olvashatsz részletesen.

Mekkora most a kerületben az orvoshiány?

Kérdésünkre a zuglói önkormányzat tételesen felsorolta, hol mekkora hiánnyal küzdenek a különböző háziorvosi körzetekben. “A kerületben 66 felnőtt háziorvosi körzet van, ebből kettő üres. Az üres praxisokban a betegellátás helyettesítéssel megoldott. Ezen kívül a kerületben 20 gyermek háziorvosi körzet található, amiből jelenleg 3 praxis üres, itt a betegellátás helyettesítéssel történik” – írták. Ápolókból egyébként nincs hiány az üres, azaz helyettesített praxisoknál sem.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BPK