A gyanú szerint magánútjait közpénzből oldotta meg, ráadásul saját házának felújítását is kérte az egyik nyertes vállalkozástól. Úgy fest azonban, nem ez volt az egyedüli simlissége.

Súlyos bűncselekmények gyanúja merült fel

Sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az egy tankerület vezetője ellen – értesült a Vác és Környéke. A lap úgy tudja, az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést vagy egyéb ajándékokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt kérte, hogy a sikeres pályázatokért cserébe

Ezért cserébe azt ígérte, hogy továbbra is dolgozhatnak, vagy beszállíthatnak a felügyelete alá tartozó intézményekbe.Az egyik – a tankerülettel szerződésben álló – vállalkozótól például 700 kiló gyümölcsöt kért, (vélhetően abból a célból, hogy pálinkát főzessen belőle) cserébe azért, hogy később is sikerrel pályázhasson az iskolagyümölcs-programba történő beszállításra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Közpénzért cserébe házfelújítás

A gyanú szerint a tankerülettel szintén szerződésben álló karbantartó vállalkozástól azt kérte a korrupcióval gyanúsítható vezető, hogy a további állami megbízásokért cserébe csináljanak meg ezt-azt a családi házán.

Inkább az iskolában dolgozott

A vállalkozó meg is kezdte a munkát, de az iskolákban elvégzendő feladatok miatt abbahagyta azt. Milyen érdekes, de a cég megbízatása 2022 áprilisában megszűnt. Úgy tudni, magánútjait is közpénzből oldotta meg az élelmes tankerületi vezető.

Lazán vette az előírásokat

Kia Sportage típusú szolgálati kocsiját sajá céljaira használta fel, a hozzá való üzemanyagot pedig az adófizetők finanszírozták. A tankerületi vezetők a Klebelsberg Központ alá tartoznak, amelyet Rétvári Bence államtitkár minisztériuma felügyel.

Busás jutalmakat osztottak ki nekik

A tankerületi igazgatókra mostanában a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul, mivel ők azok, akik kirúgják azokat a tanárokat, akik polgári engedetlenséggel tiltakoznak a közoktatásban tapasztalható állapotok ellen. Egy részük jóval nagyobb jutalmat kapott 2021-ben, mint amennyit az összes, alá tartozó tanárnak adott a tankerület.

Mindenki hallgat

A portál kereste a Klebelsberg Központot is, de az intézményben nem tudnak arról, hogy korrupciós ügyben lenne érintett bármelyik tankerületi vezető. A rendőrség a személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem válaszolt az üggyel kapcsolatos érdeklődésükre.

Erős a gyanú

Ugyanakkor a portál úgy értesült, hogy a hivatali vezető vonatkozásában a rendőrség szerint a sikkasztás és a hivatali vesztegetés gyanúja megállja a helyét. Közben egyre nagyobb a közoktatásban tapasztalható elégedetlenség. A tiltakozók egyik fő problémája, hogy a tanároknak alacsony a fizetése, de más kifogásaik is vannak.

Csak úgy repkedtek a milliók

Ha már a jutalmak szóba kerültek: egy közérdekű adatigénylés nyomán derült ki, hogy 2021-ben a legnagyobb elismerést 2,5 millió forintot a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője, Pappné Gyulai Katalin kapta, aki nemrég mondott le a posztjáról és ment nyugdíjba. Tóth Endre állítása szerint három igazgató kapott 2,44 milliót: Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetője, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója és Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője.

Sokan kaptak szép summát

2,4 milliót kapott Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója és Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója. Ennél kevesebbet vehetett át Pásztor Gyula Csabáné, a kisvárdai tankerület vezetője, Házlinger György, a közép-pesti tankerület vezetője illetve Gaszperné Román Margit, a nyíregyházi tankerületet igazgatója. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Facebook.)