A Fidesz újabb mandátumot szerzett a listás szavazatok összeszámlálásakor. A folyamat azonban még nem zárult le, hátra van az átjelentkezéssel voksolók szavazatainak összeszámlálása is. Közben kiderült, hogy Márki-Zay Péter visszalépése kit juttathat mandátumhoz.

Jönnek a levélszavazatok

Az országgyűlési választásra beérkezett 317 ezer levélszavazat összeszámolása még mindig tart, de a Nemzeti Választási Iroda, de mivel a levélszavazatok egy részét már feldolgozták kiderült, hogy egy mandátummal többet szerzett a Fidesz a listán.

Eggyel több

A kormánypártnak így már 136 képviselői helye van, míg az ellenzéki összefogás már csak 55-tel rendelkezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tarol a Fidesz

Az eddig feldolgozott levélszavazatok jelentős részét, több mint 90 százalékát a Fidesz–KDNP kapta. Eddig a 317 ezer szavazatnak valamivel több mint a felét sikerült feldolgozni, és nem kizárt, hogy a még feldolgozásra váró szavazatokkal tovább fog nőni a fideszes mandátumok száma.

Ebben bízhat az ellenzék

Ezt ellensúlyozhatja a budapesti 13. választókerületben a ellenzék, ahol mindössze 38 szavazatos hátrányban vannak, és számíthatnak az átjelentkezettek, különösen a külföldről érkezők szavazatira. Ez utóbbinál jelentős az ellenzék fölénye.

Matematikai esély

Három olyan hely van még, amelynél elméletben van esély a fordításra, de ott már kicsi a valószínűsége, hiszen százas nagyságrenddel vezet a kormánypárti jelölt. Mindenesetre ha ez megtörténik, akkor az a listás mandátumok számítását is újrarendezi.

Márki-Zay Péter visszamegy Hódmezővásárhelyre

Magyar Nemzet azt latolgatja, hogy mi lesz azután, hogy Márky-Zay Péter közölte, visszamegy Hódmezővásárhelyre és nem lesz országgyűlési képviselő. Kétféleképpen dönthet, de az egyik érintheti Dunakeszit.

Dunakeszinek két képviselője lehet

A kormánypárti lap úgy számol, hogy ha Márki-Zay Péter átveszi a mandátumot, és átadja azt a korábbi megállapodás értelmében, akkor egy párbeszédes politikus, Kocsis-Cake Olivio vagy Dorosz Dávid ülhet be a parlamentbe. Ha nem veszi át, akkor a listán következő jelölthöz, a DK-s Manhalter Dánielhez kerülhet a mandátum.

Pedig nem szerepelt túl jól

Mindez azért is érdekes, mert Dorosz Dávid Dunakeszin kevesebb szavazatot kapott, mint az egységes ellenzék. Egész pontosan a városban (nem a választókerületben) 10071 voksot kapott, az ellenzéki szövetség pedig 10429-et – számolta ki a helyi Dunakeszi Post.

Ez is érdekelhet

Címlapfotó: Dunakesziposzt.