Újabb csapással kell szembenézzenek azok az oltott személyek, akik vakcinaként Sinopharmot vagy Szputnyikot kaptak. Ugyanis hiába kaptak ezek az emberek harmadik oltásként nyugati vakcinát, mert az uniós vakcinaigazolványra csak abban az esetben lesznek jogusultak, ha két adat, az EMA által is elfogadott oltást kapnak.

Rugalmas a rendszer, de

Ugyan az ügy kapcsán az Európai Bizottság az Indexnek azt mondta, hogy a rendszer a rugalmas, de valójában tényleges megoldás egyelőre csak azoknak van, akik kínai vakcinát kaptak először, ők ugyanis most kérhetik az egydózisú Janssent. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A harmadik oltás

Mint ismert Európában elsőkén Magyarországon vált lehetővé a harmadik oltás felvétele, a részletekről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk. Mint megírtuk elsősorban a Sinopharm oltottak számára szükséges a harmadzik dózis, mivel az antitest vizsgálatok azt igazolták, hogy a kínai oltóanyag – főként a 60 év felettiek körében – nem elég hatékony.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Kapcsolódó:

Az utazás kérdése

A védelmen túlmenően azonban van még egy fontos kérdés a vakcinák kiválasztásának szempontjából, ez pedig nem más, mint az utazás. A harmadik oltás lehetőségével, ugyanis keleti vakcinások körében felcsillant a remény, ami szerint könnyebbé válik majd számukra az utazás, azonban kiderült: uniós vakcinaigazolványt azonban csak az kaphat, aki kapott két olyan oltást, amely uniós szintű forgalombahozatali engedéllyel rendelkezik, erről Ujhelyi István, a Európai Unió Egészségügyi Szakbizottságának tagja beszélt az Indexnek.

Negyedik oltás is kell majd

Vagyis mindez azt jelenti, hogy hiába kapott valaki a két Szputnyik vagy két Sinopharm után egy nyugati vakcinát, attól még nem jogosultak az uniós covid igazolványra. Vagyis mindez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek egy negyedik oltásra is szükségük lesz, ha élni akarnak a covid igazolvány adta előnyökkel.

Így semmit nem ér a harmadik

Persze ettől függetlenül a harmadik oltásként beadott, EMA engedéllyel bíró oltóanyag meg fog jelenni az uniós dokumentumban, csak az utazás szempontjából nem fog semmit sem jelenteni.

Kiskapu

A kínai vakcinával oltottak számára viszont létezik egy kiskapu: ők ugyanis harmadik oltásként kérhetik az egydózisú Janssen vakcinát, ami teljes védelmet nyújt, az uniós beutazási szabályok pedig így összhangba kerülnek.

Az emlékeztető oltásokat a következőképpen lehet kombinálni:

  • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
  • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
  • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
  • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
  • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
  • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Még egy kis könnyebbség

A kínai vakcinával oltott személyek pedig még egy kicsivel könnyebb helyzetben is vannak, hiszen a Sinopharm az az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) kapott engedélyt, és egyes tagországok úgy döntöttek, hogy beengedik azokat az állampolgárokat, akik olyan oltóanyagot kaptak, amely a WHO listáján rajta van. Így tett például Ausztria és Spanyolország, ahova a sinopharmosok zöld utat kaptak.

Ez is érdekelhet:

Lesz-e EMA-engedélye a keleti vakcináknak?

A keleti vakcinával oltottak problémáira az EMA-engedély lenne az igazi megoldás. A helyzet viszont az, hogy a Sinopharm egyelőre a kérelmet sem nyújtotta be, így a jövőre nézve ez nem sok jót jelent. Az engedélyezési folyamat egy másik kínai vakcinánál, a Sinovacnál viszont már elindult, és előrehaladott tárgyalások is zajlanak, de mint ismert, ezt az oltóanyagot nálunk nem alkalmazták. Mindez arra utal, hogy az EMA nem zárkózik el a kínai gyártóktól, kérelem nélkül viszont nehéz bármit engedélyezni. Jó hír ugyanakkor, hogy a Szputnyik legalább beadta a kérelmet, noha az engedélyeztetési folyamat hiányos dokumentációk miatt elakadt – írja a lap. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: MTI/Komka Péter