Újra előkerült a fekete párduc. Egy anyuka szerdán a kislányával sétált a Zagyvaszántóhoz közeli réten, és mivel hobbi természetfotós, magával vitte a fényképezőgépét is. Séta közben azonban, körülbelül száz méter távolságból egy, a magyar réteken nem megszokott állatra lett figyelmes.

Nagyobb volt, mint egy macska

Mivel a macskaféle jóval nagyobbnak tűnt számára, mint egy házimacska, úgy gondolja, hogy a felfedezett állat egy fekete párduc lehetett – írja az Index, ahol a friss fotó is látható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ismeretlen állat támadt a birkákra

Korábban a Budapestkörnyéke.hu hírportálon is beszámoltunk arról, hogy Kiskunfélegyháza és Bugac határában, 2021. december 24-én, karácsony első napján, Zana Viktor gazda állatait ismeretlen állat támadta meg. Az éjszaka során a ragadozó az 1,6 méter magas kerítésen ugrott át, majd az ólban lévő birkákból öt állatot megölt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Néhány megmenekült

A megtámadott birkák egy része az udvar közepén álló halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a ragadozó nem követte a prédáit. Az elhullott birkák feje, nyaka és a hátsó részei volt megtépve. Egy esetben a gyapjú le volt tépve a birkáról.

Újabb mészárlás

A mészárlás helyszínétől alig 200 méterre egy másik tanyán pár nappal később hasonló eset történt. Ott egy birkát pusztított el a ragadozó, több állatot megsebesített. Egyik gazda sem hallott, észlelt semmit, olyan csendben történt minden. Többen azért gyanakodtak a fekete párducra, mert az állatot néhány nappal korábban Kecskeméten és Ballószögön is látták, vagyis alig 20 km-re a birkapusztulás helyszínétől. Mivel a fekete párducok nagy területen vadásznak, nem lehetett gond pár nap alatt 20 kilométert bejárnia az állatnak.

Így néz ki egy párduc:

Biztonsági kamera látta

Tavaly decemberben Kecskeméttől 50 km-re található Kiskunhalasi Rendőrkapitányságra egy állampolgár bejelentés tett, amely szerint egy nagytestű macska faj egyedét látta a városban. Az állatról az egyik biztonsági kamera felvételt is készített. A rendőrök szakértők bevonásával a felvétel valódiságát és az állat fajtáját vizsgálták. 

Figyelmeztessenek másokat

A rendőrök a társszervekkel együtt a külterületen élőket folyamatosan tájékoztatják a vadállattal kapcsolatos információkról. Kérik, hogy értesítsék a térségben élő, internetet nem használó embereket, hogy veszélyes lehet egyedül járkálni a környéken.

Párducnyomok:

A rendőrség szerint is párduc lehet

A rendőrség továbbra sem vonta vissza azt a közleményét, amit december 15-én adtak ki és amelyben egyértelműen azt állítják, fekete párduc látható azokon a felvételeken, amelyek Kiskunhalasnál készültek. 

Nem hiszi el az állatgondozó

Úgy tűnik a párduc nem ment át a Tiszán, hiszen egy korábbi nagymacska gondozó, Kardos Roland állatkertész azt mondta a Hellovidék.hu portálnak, hogy szakmai körökben szkeptikusak a Szolnok környéki esetekkel kapcsolatban, hiszen konkrétumok nélkül az állat jelenléte nem igazolható és ezeknek már mutatkozniuk kellett volna. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: kiskunhalasi párduc