Ismét előkerült a fekete párduc. Ha ugyanarról az állatról van szó, amit korábban Kecskemétnél láttak, akkor szép távolságot járt be Egerig, ráadásul két autópályán is át kellett mennie. Kérdés, hogyan? A párduc eddigi előfordulási helyeiről térképet készítettünk, ezt és a friss videót a cikkünk alján lehet megnézni.

Újabb felvétel

Tegnap újabb felvétel került fel a legnagyobb közösségi videómegosztóra az állítólagos fekete párducról. A felvételt készítő elmondása szerint a videó Egertől alig 10 km-re Kerecsendnél készült, és nagyjából 60 centi magasnak tippelte a videóban szereplő fekete állatot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Öcsém, ez nem macska

Azt, hogy milyen fajról van szó, a Heves megyében készült felvétel alapján sem lehet pontosan megállapítani, ám a videón jól hallatszik a készítő hangja: „Öcsém, ez nem macska, tuti, hogy nem macska.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ismeretlen állat támadt a birkákra

Korábban megírtuk, hogy Kiskunfélegyháza és Bugac határában, 2021. december 24-én, karácsony első napján, Zana Viktor gazda állatait ismeretlen állat támadta meg. Az éjszaka során a ragadozó az 1,6 méter magas kerítésen ugrott át, majd az ólban lévő birkákból öt állatot megölt. A megtámadott birkák egy része az udvar közepén álló halastó sekélyebb részébe menekült, ahová a ragadozó nem követte a prédáit. Az elhullott birkák feje, nyaka és a hátsó részei volt megtépve. Egy esetben a gyapjú le volt tépve a birkáról.

Így néz ki egy fekete párduc

Illusztráció

Újabb mészárlás

A mészárlás helyszínétől alig 200 méterre egy másik tanyán pár nappal később hasonló eset történt. Ott egy birkát pusztított el a ragadozó, több állatot megsebesített. Egyik gazda sem hallott, észlelt semmit, olyan csendben történt minden. Többen azért gyanakodtak a fekete párducra, mert az állatot néhány nappal korábban Kecskeméten és Ballószögön is látták, vagyis alig 20 km-re a birkapusztulás helyszínétől. Mivel a fekete párducok nagy területen vadásznak, nem lehetett gond pár nap alatt 20 kilométert bejárnia az állatnak.

Fekete párduc a kecskeméti Decathlon közelében

Hiros.hu hírportál arról írt, hogy Kecskeméten a Gábor Dénes utca mellett észlelték a lopakodó állatot. „Először csak egy mozgó fekete foltra lettem figyelmes, azt hittem egy őz vagy egy kutya lehet. Aztán elővettem egy nagy teljesítményű fényképezőt, és ráközelítettem. Akkor láttam, hogy valószínűleg a párduc járkál erre” – mondta el a lapnak a szemtanú.

M5-ös autópálya felé ment

A párduc állítólag az M5-ös autópálya irányába haladt, és mivel Kecskemét és Kiskunfélegyháza mindössze 25 kilométer távolságban vannak, az állat könnyedén odaérhetett a Zana tanyára 24-e éjjelén. Ha ránézünk a cikkünk alján látható térképre és belenagyítunk Kecskemét környékére, akkor azt látjuk, hogy a párduc valamikor biztosan átment az M5-ös autópályán. Különben nem láthatták volna a kecskeméti Decathlon közelében és a sztráda másik oldalán Ballószögön is.

Aluljárón mehetett át

Mivel az autópályák drótkerítéssel vannak bekerítve, a párduc vagy a Boróka vagy a Korhánközi útnál mehetett át az M5-ös autópályán. Mivel a Korhánközi útnál aluljáró van esélyesebb, hogy itt futott át a párduc a sztráda alatt.

A rendőrség szerint is párduc lehet

A rendőrség továbbra sem vonta vissza azt a közleményét, amit december 15-én adtak ki és amelyben egyértelműen azt állítják, fekete párduc látható azokon a felvételeken, amelyek Kiskunhalasnál készültek. 

Párducnyomok

Forrás: Rendőrség

Átment a Tiszán?

Ballószög után Szolnok közelében vélték látni, majd Kengyelnél, amely a Tisza másik partján van, vagyis a vizet nem kedvelő cicának egy jéghideg folyót is át kellett úsznia, vagy átsurrannia a szolnoki hídon. Amennyiben a legutóbb Egernél videóra vett állat tényleg párduc és tényleg azonos a Kecskemétnél látottal, akkor fantasztikus képességei vannak. Ugyanis visszament a Tisza túloldalára és a forgalmas M3-as autópályán is átvergődött valahogy.

Nem hiszi el az állatgondozó

Úgy tűnik a párduc nem ment át a Tiszán, hiszen egy korábbi nagymacska gondozó, Kardos Roland állatkertész azt mondta a Hellovidék.hu portálnak, hogy szakmai körökben szkeptikusak a Szolnok környéki esetekkel kapcsolatban, hiszen konkrétumok nélkül az állat jelenléte nem igazolható és ezeknek már mutatkozniuk kellett volna.

Átment az M3-as autópályán

A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a párduc Kecskemét felől Eger irányába indult, az M3-as autópályán pedig valahogy tényleg átvergődhetett, mert a tegnap készült videón láthatóan egy nagyobb testű macskeféle csatangol a gazos mezőn. A videót a térkép alatt nézheted meg. Az M3-ason vélhetően az egyik aluljárón surranhatott át. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiskunhalas-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Kerecsend a párduc eddigi útvonala

Itt a friss videó, amely Kerecsendnél, Eger mellett készült

Kiemnelt kép: Részlet a fenti videóból