A budaörsi tanárok ismét összefogtak a pedagógustársadalom érdekében. Azt követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Bejelentették, hogy polgári ellenállást jelentenek be és akár az érettségiztetést is megtagadhatják. Legutóbb a választások előtt demonstráltak több iskolában is a tanárok, országos szinten azonban a pedagógusok többsége csendben maradt, egyáltalán nem áll ki saját magáért.

A szülők a pedagógusokra bízzák a gyermekeiket

Az oktatás nemzeti ügy, a nemzet ügye. Nincs olyan ország, amely az oktatási rendszerének versenyképessége, a benne dolgozó tanárok nevelő és oktató munkája nélkül sikeressé tudott volna válni. A szülők a legféltettebb kincsüknek, a gyermekeiknek a szellemi, lelki és erkölcsi fejlesztését adják át részben a tanároknak, a bizalmuk meghálálásához pedig olyan tanárokra van szükség, akik anyagi és erkölcsi megbecsülésben tudják végezni a munkájukat – írták nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt az iskola Facebook-oldalán. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cinikus mondatok

Mint fogalmaznak: „Mi, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium alulírott tanárai ezúton hívjuk fel a kormány figyelmét arra, hogy ezt a megbecsülést máig nem kaptuk meg, és a munkánkat egyre nehezebb körülmények között kell végeznünk. Noha néhányan reménykedtünk, hogy az új kormány megalakulásával a magyar pedagógustársadalom lesújtó helyzete végre napirendre kerül, eddig nem kaptunk mást, csak cinikus mondatokat.” Korábban írtuk: Sztrájkolnak a budaörsi Illyés gimnázium tanárai, vállalják a retorziót, még azt is, ha kirúgják őket

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hüledező tanárok

Arról is írnak a budaörsi tanárok, hogy csak az utóbbi hetekben egymást érték vezető politikusok kijelentései, amik arról tanúskodnak, hogy a kormány nemhogy nem szándékozik változtatni a közoktatás eddigi kezelésén, de kifejezetten ellenségnek tekinti a pedagógusokat. „Hüledezve hallottuk rögtön az új kormány formálódásának heteiben, hogy az oktatást a civilizált országokban egészen szokatlanul a belügyminiszter irányítása alá helyezik. Erről az a véleményünk, hogy egyetlen rendszeren belül nehezen fér össze két nagyon más attitűd: egy hierarchikus, parancsokat végrehajtó és egy empatikus, együtt gondolkodó.” – teszik hozzá.

Legalacsonyabb jövedelem

A tanárok így folytatják: „Egy másik miniszter a tudomásunkra hozta, hogy nagyon kicsi fizetésemelést lát csak reálisnak számunkra – számunkra, akiknek a kezdetben felajánlott életpályamodell helyett az utóbbi tíz év valósága az egyik legalacsonyabb jövedelmű diplomás pályát hozta el.”

Korlátozott sztrájkjog

Szerintük a legújabb fejlemény, hogy tavaszi pedagógus mozgalmakért elégtételt véve a parlamenti többség a használhatatlanságig korlátozta a tanárok sztrájkjogát, illetve konkrét szankciókkal fenyegeti a polgári ellenálláshoz esetleg folyamodó magyar pedagógusokat. „Ezeket a jogszabályokat a frissen megválasztott, a családok sorsát egyébként annyira a szívén viselő köztársasági elnök rögtön ellenjegyezte.” – írták.

Polgári ellenállás

A budaörsi tanárok azt is írják, hogy minden jogszabályi lehetőségüket megvonták az elégedetlenségük kifejezésére, nem marad más választásuk, mint egzisztenciális kockázatok árán is a polgári ellenállás eszközéhez nyúlni. A közkeletűen polgári engedetlenségnek nevezett, Magyarországon ritkán alkalmazott eszköz esetükben a következő lehetőségeket tartalmazza: A tanórák megtartásának megtagadását, minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást, az érettségiztetés megtagadását, minden adminisztratív teendő (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

Gondolkodó és büszke nemzet

„Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja.” – írják.

A magyarok rosszakarója

A tanárok hozzáteszik: „Az a rendszer, amely a tanári pályavállalást a fiatalok számára ellehetetleníti, minden magyar rosszakarója. Az a rendszer, amely a tanárokat megalázza, kizsigereli, szegénységbe taszítja, a valósággal és az igazsággal kapcsolatban félrevezeti a polgárokat, sőt nem áll távol tőle, hogy akár szembe is fordítsa a társadalmat a tanárokkal, nyilvánvalóan nem szolgálja a nemzet érdekeit.”

Nemzeti ügy

Az Illyés tanárai azt követelik a kormánytól, hogy gyökeresen változtasson a tanárokkal szembeni politikáján, és kezdje el helyrehozni az oktatási rendszerben eddig okozott károkat. Az oktatás nemzeti ügy, a károkozás benne hosszú évtizedekre kihathat és generációk életét rombolhatja. Sürgős cselekvésre van szükség, amihez a társadalom támogatását is kérik – áll a tanárok közleményében.

Nem állt ki magáért a pedagógusok többsége

Az országgyűlési választások előtt a budaörsi Illyés tanárai az ország több iskolának a tanáraival együtt demonstráltak. Akkor is magasabb fizetést és több megbecsülést követeltek. Országos szinten azonban a pedagógusok többsége csendben maradt, nem álltak ki saját magukért. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt se hagyd ki!

„Nonszensz, hogy az agglomerációban mindenki azt épít, amit akar” – mondja Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, nagyinterjú az ország egyik leggazdagabb településének vezetőjével

Wittinghoff Tamás
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Kiemelt kép: A budaörsi Illyés gimnázium tanárai demonstrálnak az iskola előtt – Forrás: Facebook/Illyes gimnázium