Egy évvel ezelőtt választották meg Budapest főpolgármesterének Karácsony Gergelyt. Az ellenzéki összefogás vezetője 51 százalékkal nyert. Tarlós István korábbi főpolgármester a vereség után néhány héttel arról beszélt egy interjúban, hogy reggelente még mindig arra ébred, hogy ő Budapest főpolgármestere.

Egy éve új főpolgármestere van Budapestnek

A 2019-es önkormányzati választások során a választók 51 százaléka úgy döntött, hogy lecseréli a korábbi főpolgármestert Karácsony Gergelyre. Az egy éves évforduló kapcsán a főpolgármester egy videót posztolt, ez a cikkünk alján lehet megnézni

Én vagyok a főpolgármester!

A videót Karácsony Gergely így indítja: „Egyszer a feleségemmel jöttünk haza, asszem a MÜPÁ-ból villamossal a Vigadó térig, ahol átszálltunk a kisföldalattira. Teljes díszkivilágításban ott volt a Lánchíd, a Vár meg minden és akkor megcsapott az érzés, hogy Úristen! Ennek a városnak én vagyok a főpolgármestere – meséli Karácsony Gergely a videóban.

Egy másik elképzelés

A főpolgármester azt is elmondta, egy olyan programmal lehetett nyerni Budapesten, ami nem arról szól, hogy az egyik vezetőt leváltja egy másik vezető, hanem hogy az egyik vezetési elképzelést leváltja egy másik fajta.

Kinyújtja a kezét

Karácsony Gergely hisz az élhető, zöld, szabad Budapest víziójában, ezért – mint mondja – megpróbálja megszerezni a kormány támogatását. „Én mindig ki fogom nyújtani a kezem, ha százszor elcsapják, akkor is, mert nekem ez a dolgom” – teszi hozzá a főpolgármester.

Ezt fel kell még dolgoznom

Tarlós István 10 évig volt főpolgármester, a választások után másfél hónappal így beszélet: „Az eszemmel tudom, hogy rendben van ez így, de a lelkemmel fel kell még egy kicsit ezt dolgoznom” – mondta a volt főpolgármester majd így folytatta:

Arra ébredtem, még én vagyok a főpolgármester

„Meglepő, de nem az első három hét volt a nehéz. Akkor úgy éreztem, minden további nélkül napirendre térek a vereség felett, ami utána következett és most van lecsengőben az nehéz. Minden nap úgy ébredtem még, hogy olyan 25 másodpercig azt hittem én vagyok a főpolgármester – mondta tavaly decemberben Tarlós István.

Nem volt benne kraft

Arra a kérdésre, hogy miért veszített úgy válaszolt, hogy talán azért is alakultak így a dolgok, mert már nem volt benne az a kraft, hogy ezt évekig szeretné csinálni, ugyanakkor nem szeret veszíteni sem – mesélte a korábbi főpolgármester. Majd azzal folytatta, hogy a választási vereség miatt magát is hibáztatja, mert 30 év után ez volt az első kampány, amit kiengedett a kezéből.

Díszpolgár

A korábbi és a jelenlegi polgármester viszonya jól indult, az átadás-átvétel zökkenőmentesen ment, az első konfliktus a Lánchíd felújítása kapcsán jött elő, ennek ellenére Karácsony Gergely Budapest díszpolgára címet adományozta nemrég Tarlós Istvánnak az egykori ellenfelének.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: Facebook/Karácsony Gergely