Megérkezett a május, ilyenkor születnek meg a vaddisznó kismalacok ezért a nőstények kifejezetten agresszívek ebben az időszakban. Pomázon már három vaddisznótámadás történt az elmúlt napokban. Mit tegyünk, ha vaddisznóval találkozunk az erdő szélén?

Több támadás pár nap alatt

A hétvégén több kutyát ért vaddisznótámadás Pomáz mellett délután öt és hat óra között. Az egyik helyi állatorvos elmondása szerint alig egy hónap alatt már a harmadik támadás történt a környéken. Mindig a póráz nélkül sétáltatott kutyákkal van a gond, ezek ugyanis elszaladgálnak és ráijesztenek a kismalacokat sétáltató mamára, aki rátámad a kutyára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vaddisznó-incidensek

A pomázi Facebook-oldalak szerint a vaddisznó-incidensek a Majdánon történnek. Ezt a területet az alábbi térképen pirossal jelöltük. Teljes neve Majdán-fennsík, ami tulajdonképpen Pomáz és Csobánka között terül el, amolyan füves, bozótos kövekkel tarkított terület. EZT IS OLVASD EL: A budai luxusnegyedben íjjal ölik meg a vaddisznókat, a rókákat pedig befogják és Biatorbágynál engedik szabadon

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A Majdán-fennsík Pompznál

Forrás: Google – BPK-grafika

Kevés élettér, terített asztal

Elvettük a vaddisznók életterét, ezért van sok támadás – írja egy hozzászóló a Facebookon, mások közben arról értekeznek, hogy inkább az a probléma, hogy túlszaporodtak, természetes ellenségük nem nagyon akad, az agglomeráció pedig terített asztal a vadmalacok számára.

Vaddisznótámadás

Korábban írtunk arról, hogy Szentendrén egy férfit támadt meg a vaddisznó, de a kutyája megvédte. Az agglomeráció másik felén, Kerepesen pedig egy játszótéren egy édesanyát és gyermekét kergette meg vadmalac. Az ottani polgármester azonnal kérte a veszélyes állatok kilövését, sőt még egy saját maga által tervezett vaddisznócsapdát is felállítottak a város peremén.

Mit tegyek, ha vaddisznóval találkozok?

Május és júniusban különösen nagy esély van arra, hogy vaddisznóval találkozzunk az agglomerációs erdőkben – igaz, más hónapokban is könnyen előfordulhat egy nemkívánatos találkozó. A vaddisznó nem játék! Ha azt halljuk, hogy a közelünkben lehetnek, de még nem látjuk őket, csapjunk zajt: tapsoljunk, énekeljünk, így szinte biztos elkerülnek minket. IDE KAPCSOLÓDIK: Nagy a riadalom Újpesten, vaddisznó járkál a lakótelepen

Álljunk meg és ne nézzünk a szemükbe

Baj akkor történhet, ha úgy találkozunk vadkannal, hogy szemtől szemben találják magukat egy vaddisznóval. Ebben az esetben kerülni kell a szemkontaktust, álljunk meg és várjuk meg, hogy elmenjen. Elfutni nem érdemes, mert a vaddisznók 45 km/h-ás sebességgel tudnak szaladni, könnyen utolérnek.

Jól jöhet egy bot is

Fára mászással érdemes próbálkozni, de ha nem stabil a fa, vagy lógnunk kell rajta számítsunk arra, hogy a vaddisznó megvárja míg kifáradunk és lepottyanunk. Meglepően intelligensek ugyanis ezek az állatok. Ha van a kezünkben bot, érdemes a támadó vaddisznó elé tartani, ha felkészültebb túrázók vagyunk és van időnk elővenni a vadriasztót, vagy a gázspray-t, akkor fújjuk rá, de akkor is számítsunk ütközetre.

Védjük az arcunkat

Egy támadás esetére azt javasolják a szakemberek, hogy próbáljuk a fölön fekve maximálisan összehúzódni, kezünkkel pedig védjük az arcunkat. A vadkanok az agyarukkal szúrnak, a kocák harapnak. Inkább előzzük meg a bajt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció