Fekete Géza Dezső örököse az interneten árusítja a Falk Miksa utcában 2014 tavaszán felállított Columbo-szobor öntőformáját.

Szeretik a helyiek

A különleges hirdetést Kovács Alex Gábor, a V. kerületi Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetője posztolta ki saját Facebook-oldalára. „A Columbo-sorozatot sokakkal együtt én is nagyon szerettem, mint ahogy a szobrot is megszerették a belvárosiak” – kezdi a posztját. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tévhitek

„Érdekesség, hogy a közhiedelemmel ellentétben a hadnagy karakterét megformáló Peter Falk színész és az utca névadója, Falk Miksa nem álltak rokoni kapcsolatban egymással” – idézte fel a politikus.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Rodolfo-szobrot akar

’Mi annak idején javasoltuk, hogy Rodolfo – vagyis Gács Rezső -, a világhírű bűvész emlékére állítsunk szobrot, hiszen neki ténylegesen volt köze a Belvároshoz, amint azt a Kálmán Imre utcai egykori lakóháza falán elhelyezett emléktábla is tanúsítja. Erre mostanáig nem került sor, de ha rajtam múlik, lesz még Rodolfo-szobor is a Belvárosban” – zárta a posztját Kovács Alex Gábor.

Nem olcsó

Az öntőformát egy Vintage Facebook csoportban hirdeti az örökös, a poszt szerint 600 ezer forintért. A bejegyzés szerint a további részek (test, lábak) szintén megvannak. A műnek a karakter basset houndja – aminek a modellje egy, valóban a környéken élő kutya volt – is a része, a levegőben pedig ott lebeg a nyomozó gyakran hajtogatott mondata: Csak még egy kérdés! – írja a 24.hu.

Megválnak tőle

Ahogy írtunk róla, meglepő tételre bukkant az Építészfórum a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ várható árverési tételei közt: kiderült, hogy a városvezetés augusztus 14-én több mint egytucat, hosszú időn át a Széchenyi lánchídon teljesítő, különböző állapotú kandeláberétől válik meg.

Licitharc lett

A vonatkozó aloldalon látható fotók mellé csatolt leírás szerint az árverési dokumentáció július 31-én, 15 óráig kérhető ki, az árverésre pedig augusztus 14-én, 10 órakor kerül majd sor. A licitharcban az vehet majd részt, aki kiveszi a dokumentációt, augusztus 2-ig leadja a regisztrációs lapot, sőt, elsejéig a 200 ezer forintos árverési biztosítékot is megfizeti – írja 24.hu.

A díszítés nélküli olcsóbb

Az indulóárak első látásra magasnak tűnnek, valójában azonban egyáltalán nem azok, hiszen négy rövid, díszítéshiányos kandeláberre (lámpatest+oszlop) némi szerencsével már 675 ezer forint + ÁFA áron le lehet csapni, a komplett, díszei egy részét nélkülöző hosszú (lámpatest + oszlop + talapzat) darabok pedig 990 ezer forinttól (+ÁFA) indulnak majd.

Sokat kell utalni

Arra is van persze lehetőség, ha valaki minden díszt látni szeretne az új szerzeményén: ebben az esetben négy rövid darab közül lehet majd választani (ezek ára 750 ezer forint + ÁFA-tól rugaszkodik majd el), de akár egy hosszúval is hazatérhet a szerencsés, bár azért minimum 1,1 millió forint + ÁFA összeget kell majd utalnia a megfelelő bankszámlaszámra.

70 évig volt ott

A rövidesen új gazdához kerülő részletek természetesen nem voltak a híd eredeti részei: a négy, 1849 óta álló túlélőt gondosan restaurálták, további huszonnégy korábbi darabot felújítottak, harminckettőt pedig újra legyártottak, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a most feleslegessé vált darabok legalább hét évtizeden át ácsorogtak a Duna két partja között. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Colombo-szobor – Forrás: MTI