A szentendrei mentőállomás olyan pocsék állapotban van, hogy egy wc lehúzásnál is elönti a víz a mosdót. Kopottak, mállottak, penészesek a falak, embertelenek a körülmények, pedig 80 ezer ember életére vigyáznak az itt dolgozó mentősök. Az önkormányzat semmit sem tehet, mert az épület az Országos Mentőszolgálaté, vagyis az államé. Uniós pénzre nem lehet számítani, civilek dobták össze nemrég a légkondira való pénzt is. Buzinkay György a térség ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje szerint valódi akarattal gyorsan megoldható lenne a szentendrei mentőállomás ügye.

Puceráj a szentendrei mentőállomás

Belegondolni is szörnyű, hogy azok az emberek, akik szükség esetén mások életét mentik meg, egy pucerájban dolgoznak és a döntéshozók évek óta lényegében semmit sem tesznek ez ellen. A minap nyilvánosságra került egy videó, ahol az látszik, ha lehúzzák a mentősök a vécét, ömlik a víz a vécécsészéből. A videót a cikkünk alján nézheted meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Penetráns szag

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége oldalára ezzel a szöveggel posztolták a videót: „Az állomás egyik illemhelyiségében rendre visszatérő probléma a videón is látható. A meghibásodást a dolgozók többször jelezték a vezetőségnek, de semmilyen érdemi intézkedés nem történt. A mentődolgozók tőlük telhető módon próbálták megjavítani a vécét, de sajnos nem sikerült. Emellett valamilyen hiba miatt az állomást időnként elárasztja a penetráns csatorna-bűz is.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Korszerűtlen

A mentőállomások felújítására, újjáépítésére 2017-ben elindított program keretében az ország számos pontján épültek új mentős bázisok vagy újult meg a régi infrastruktúra, de a Szentendrei Mentőállomásra nem került sor, illetve nem jutott forrás. A nyolcvanas években épült korszerűtlen, pocsék állapotban lévő mentőállomáson a minimális komfortot civil összefogásból sikerült megteremteni.

500 millió forint

A hozzávetőlegesen 500 millió forintba kerülő teljes átalakítást az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alapból finanszírozták volna, de az Európai Bizottság nem fogadta el Magyarország helyreállítási tervét. Egy hete pedig ítéletet hirdetett az Európai Bíróság a jogállamisági perben, ez alapján Magyarország addig nem juthat pénzekhez, ameddig az Orbán-kormány nem teljesíti a jogállamiság feltételeit.

Azonnal induljanak

A nagypolitika sem segíti tehát a szentendrei mentősök életét, ha a top politikusokon múlik még évekig elönti a víz a mosdót és pöceszagban kell pihenniük azoknak az embereknek, akiktől azt várjuk, hogy baj esetén azonnal induljanak és megmentsék az életünket.

Valódi akarat kellene

Buzinkay György a térség ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje nemrég a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak azt mondta, hogy a szentendrei mentőállomást valódi akarattal gyorsan rendbe lehetne hozni.

Buzinkay György gyors változást akar a mentőállomáson

Buzinkay György – Fotó: BPK

Nem tűr halasztást

Buzinkay György elmondta: Szentendrén kívül még több, mint 10 települést ellátó mentőállomás felújításával elvileg 2018-ra kész kellett volna legyen a kormány, de azóta sem történt semmi. „Most hullik a vakolat, gombásodnak a belső falak, konkrétan egészségre káros abban az épületben dolgozni. Ennek a felújítása nem tűr halasztást. Ez például egy azonnal és tényleg pár hónap alatt megcsinálható felújítás. Valódi akarattal sok mindent gyorsan meg lehet itt Pilis-Dunakanyar térségében csinálni.” – fogalmazott a képviselőjelölt.

Méltó körülmények kellenek

A szentendrei mentősök számára méltó körülményeket biztosító építkezés előkészítésének történetéhez tartozik, hogy sokáig a város északi részén, a 11-es főút melletti ingatlant kerestek a fejlesztéshez. Az Országos Mentőszolgálat és az önkormányzat ugyanis egyetért abban, hogy a jelenlegi hely, a Bogdányi út 31. nem ideális helyszín egy mentőállomásnak.

Nemet mondott az Országos Mentőszolgálat

Úgy tudjuk, 2017-től hosszasan, több körben egyeztettek a felek annak érdekében, hogy egy új, mentőállomásnak megfelelő helyszínt találjanak. A korábbi és a jelenlegi önkormányzat is partner volt abban, hogy akár saját ingatlanai közül ajánljon fel cserelehetőséget, vagy a mentőállomás számára vásároljon közösen kiválasztott ingatlant, melyet utóbb elcserélnének. Az Országos Mentőszolgálat azonban mindegyikre nemet mondott, és végül úgy döntött, hogy a mentőállomást a jelenlegi helyén építteti újjá, a tervezési szerződést 2020 tavaszán meg is kötötték. Azóta azonban nem történt semmi. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szentendrei mentőállomás vécéjében készült videó

Kiemelt kép: részlet a videóból