Müller Cecília szombaton írt levelet a magyarországi háziorvosoknak, és mint a dokumentumokból kiderült, módosul a Pfizer- és az Astrazeneca-vakcinák beadási protokollja. A tisztifőorvos szerint abban is változik az oltási stratégia, hogy most már az a cél, hogy az első adagot minél gyorsabban megkapjuk.

Változik a stratégia

Müller Cecília szombaton írt levelet a háziorvosoknak, az ATV Híradó birtokába került dokumentumból pedig kiderül, hogy változik a Pfizer- és az Astrazeneca-vakcinák beadási protokollja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Így lesz a módosítás

A levél szerint a Pfizer által gyártott Comirnaty vakcinák esetében a második adag vakcina beadási ideje az első adag beadását követő 3 hét helyett 35 napra módosul. Az AstraZeneca esetében pedig az első és a második oltás közötti időintervallum 4-ről 12 hétre módosul. Egyéb oltóanyagok vonatkozásában az alkalmazás rendje nem módosul – áll a levélben.

Korábban is erről beszélt

Müller Cecília egyébként már pénteken arról számolt be, hogy változni fog az oltási stratégia. Mint mondta, a cél mostantól az, hogy minél gyorsabban, minél többen megkapják az első adag oltást.

Galgóczi Ágnes is gyorsítana

Vasárnap nyilatkozott az M1 aktuális csatornán Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, aki szintén azt hangsúlyozta, hogy az új cél az, hogy minél többen megkapják az első adag vakcinájukat. Elmondta, hogy mivel módosul a stratégia, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja is.

Minél több embernek be akarják adni

Galgóczi kifejtette, hogy az előírás eddig követte az alkalmazási előírást, most azonban változtatnak a stratégián, és mostantól igyekeznek minél több embernek beadni az első oltást. A módosítás mellett azzal érvelnek, hogy így többen is megkaphatják az alapvédelmet a fertőzés ellen.

Már az első oltás segíthet

Az NNK főosztályvezetője elmondta, hogy abban bíznak, már az első oltás beadásával kialakítható lesz olyan védelem, amely megakadályozza a fertőzés terjedését. Remélik, tavasz végére, nyár elejére olyan átoltottságot érnek el, ami valóban védelmet jelenthet a koronavírus-járvánnyal szemben.

Három vírusvariánst azonosítottak

Galgóczi Ágnes arról is beszélt, hogy eddig három nagyobb vírusvariánst azonosítottak be: a brit, a dél-afrikai és a brazil mutációt. Ezek a fertőzés terjedésében, illetve a vírus tulajdonságaiban hoztak jelentős változást. Ezek közül továbbá a brazil mutánst még nem azonosították Magyarországon, de a dél-afrikai és a brit variánst már kimutatták. A brit vírusvariánst már több mint 400 embernél azonosították.

Védekezni kell

A szakember kitért arra is, hogy az ország legtöbb nagyvárosában stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Kiemelte, hogy a mutációk behurcolása megakadályozható azzal, ha visszaveszünk az utazásokból és betartjuk a járványügyi intézkedéseket.

Mindenki éljen az oltás lehetőségével

Galgóczi Ágnes szerint most az a legfontosabb, hogy mindenki betartsa a szabályokat, mert csak ezekkel csökkenthető a járvány terjedése. Emellett mindenkit arra kért, hogy regisztráljon az oltásra, aki pedig már megtette, az éljen az oltás lehetőségével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt