A járvány harmadik hulláma felfutóban van, Orbán Viktor csütörtökön arról beszélt, hogy kemény hetek várnak ránk és a kórházakra nagy terhelés vár, az operatív törzs mégsem zárná be az iskolákat, plázákat. Ezzel szemben a sajtótájékoztatókon Müller Cecíliát gyakran helyettesítő Galgóczi Ágnes szerint igen is megfontolandó lehet az iskolák, plázák bezárása.

Nagy terhelés a kórházakon

Súlyos, minden eddiginél komolyabb veszélyhelyzet kialakulásáról tett bejelentést Orbán Viktor. Facebook-videójában arról beszélt, hogy olyan terhelés lesz a kórházainkon a következő időszakban, amilyen még nem volt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak rossz híre van a miniszterelnöknek

“Csupa rossz hírem van: a helyzet az úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az új fajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog” – mondta Orbán Viktor.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Soha nem látott terhelés lesz a kórházakon

A miniszterelnök szerint minden orvosra, minden ápolónőre és minden lélegeztetőkészülékre szükség lesz. A miniszterelnök a videóban arra kérte a lakosságot, hogy mindenki a saját életében is a lehető legfegyelmezettebben hajtsa végre az utasításokat, amiket az operatív törzs közzétesz.

A tanárok lezárnák az iskolákat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken nyílt levélben kérte Orbán Viktort, hogy a komoly veszélyhelyzet miatt rendeljen el minden köznevelési intézményben digitális munkavégzést. Az operatív törzs a hvg.hu kérdésére elmondta, egyelőre ezt nem tartják szükségesnek, noha a járvány harmadik hulláma felfutóban van.

A kontakt kontaktja

Emlékezzünk arra, hogy szeptemberben mit mondott Müller Cecília országos tisztifőorvos. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kijelentette, ha egy iskolai osztály karanténba kerül, a diákok szüleinek nem kell karanténba vonulniuk, mert egy kontakt (a gyerek) kontaktját (a szülőt) már nem tekintik szoros kapcsolatnak.

Hazaviszi a gyerek a vírust

Az országos tisztifőorvos mondatai szerint tehát az influenzát sem viszi haza a gyerek. A valóságban minden szülő tudja, hogy a gyerekek a fertőzéseket igenis hazaviszik az iskolából, így van ez a koronavírussal is, ezért terjed ez a járvány is. A védekezésért felelős szakember mondatai szerint azonban ez nem számít. IDE KAPCSOLÓDIK: Szülőként égnek áll a hajad attól, amit Müller Cecília mondott az iskolai karanténról

Nem terjedne a fertőzés

Ha igaz a lenne Müller Cecília kijelentése, miszerint a kontakt kontaktja nem szoros kapcsolat, akkor nem lenne koronavírus-járvány, sőt még az influenza sem terjedhetne tovább a sulikból a szülőkre, a szülőkről pedig a többi családtagra és másokra. EZT IS OLVASD EL: Kínos dolgot tett Müller Cecília, országos tisztifőorvos csúnyán benézett egy emailt

Müller Cecília helyettese megfontolná

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a HírTv-ben azt mondta, az iskolák lezárása megfontolandó. A járványügyi szakember, aki gyakran helyettesíti az operatív törzs sajtótájékoztatóin Müller Cecíliát azt állítja, most a legfontosabb a kontaktusok számának csökkentése az emberek között, a közösségek találkozását kell csökkenteni, hiszen rendezvények már régen nincsenek – írja a 24.hu.

Kéthetes lezárás

Szerinte az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra korlátozni lehetne úgy, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva. Ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat. EZT SE HAGYD KI: Előkerült egy hét után Müller Cecília, aki biztos nem örült annak, amit a belügyminisztériumnál látott

Nagyon terjed a gyereke körében a vírus

Az iskolákról Galgóczi Ágnes azt mondta, a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés, ezért valóban megfontolandó lehetőség lehetne, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is.

Gyorsan haladnának az oltások is

Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná – mondta. Ennek ellenére az operatív törzs nem tartja szükségesnek a lezárásokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Müller Cecília