Durván megrongálták a budapesti Batthyány-örökmécsest. A rendőrség eljárást indított az ügyben.

Jelentős kár

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke vette észre az emlékművön, hogy valaki igencsak jelentős kárt okozott benne. A vandálok nemcsak a kegyeleti helyet rongálták meg, de az azt körül ölelő kerítés oszlopait is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Méltatlan

A Magyar Batthyány Alapítvány elnöke elmondta, hogy megrázta őket az eset, és szerinte méltatlan, hogy egy nemzeti kegyhellyel ilyet tesznek – írja a Blikk.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mélységesen felháborodtak

„Hét elején egyik éjszaka reggelre virradóan bűncselekmény történt, ugyanis ezt a szimbolikus kegyeleti helyet, ami történelmi emlékhely, illetve műemlék is, súlyosan megrongáltak. A magyar Batthyány-család mélységesen fel van háborodva a történtek miatt” – írta a Facebookon.

Nyomoznak

„Mint Alapítvány felvettük az Önkormányzattal a kapcsolatot, és azt az információt kaptuk, hogy a BRFK folytatja a nyomozást. A Magyar Batthyány Alapítvány mindent megtesz, hogy a történelmi emlékhely, illetve műemlék újból visszanyerje eredeti pompáját.”

Fontos évfordulók

„Különösen azért is, mert 1848-as forradalomnak idén van a 175. évfordulója és Gróf Batthyány Lajos, Magyarország első miniszterelnöke halálának jövőre lesz a 175. évfordulója! Alapítványunk mindig is a társadalmi béke megteremtéséért küzdött, de úgy tűnik, hogy sajnos vannak olyanok, akiknek egy kegyeleti hely tiszteletben tartása sem szent!” – írta az alapítvány elnöke.

Eljárás indult

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy eljárást indítottak az ügyben, ismeretlen tettes ellen.

Sérült a korlát is:

Kiszemelték az emlékművet

Ahogy írtunk róla, az 5. kerületi Kossuth Lajos téren található Véres Csütörtök-emlékművet szemelte ki magának két fiatal 2023. január 24-én délután Budapesten.

Fotó a helyszínről:

Felújítás alatt

A felújítás alatt álló épület homlokzatára elhelyezett szimbolikus bronz puskagolyók közül 11 darabot egy kalapáccsal levertek, majd a zsákmányt zsebre tették. A bűncselekményt az épület biztonsági szolgálatának munkatársai észlelték, és a két fiatalt feltartóztatták, derül ki a rendőrség tájékoztatásából.

Ezzel a kalapáccsal rongáltak:

Elfogták őket

A helyszínre érkező 13. kerületi rendőrök a 24 éves K. Csabát és a 24 éves K. Viktort elfogták, majd tőlük a bronz puskagolyókat – amelyek értéke több mint egymillió forint – lefoglalták.

Helyszíni felvétel:

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Wikipedia