A szerb elnök, Aleksandar Vucic fontos részleteket árult el a Budapest-Belgrád vasútvonal építése kapcsán. Erre akkor került sor, amikor ünnepi beszédet mondott a Szerbia modern főpályaudvarának átadásakor. Prokop állomás jelentőségéről is említést tett, ekkor hangzott el a bűvös dátum.

Most is zajlanak a munkálatok Szerbiában

A Budapest-Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszán jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Az Újvidék-Szabadka vonal 108 kilométer hosszú. Ezen 200 km/h-s sebességgel fognak tudni közlekedni várhatóan a vonatok. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Már tudni lehet, hogy mikor fejezik be ezt a szakaszt

A szóban forgó szakaszt 2024 decemberéig tarvezik befejezni. Így Szabadkáig 1 óra 15 percre fog rövidülni a menetidő. A bejelentésben kitért a szerb elnök arra, hogy a Vajdaság más részein is muszáj újraépíteni a vasutat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Érdekességek a Budapest-Belgrád vonal kapcsán

Vucic a beszéd alkalmával a Budapes-Belgrád vasútvonal felújítása kapcsán váratlan kijelentést tett. Azt mondta, hogy 2024 végéhez képest legkésőbb másfél évvel be fognak fejeződni a munkálatok Budapestig. Ez 2026 nyarát jelenti.

Sokkal gyorsabban el lehet jutni vonattal a szomszéd országok fővárosaiba

A szerb elnök szerint addigra a Budapest-Bécs távolság vonattal mindössze két óráig fog tartani. Budapest és Belgrád között a menetidő 2 óra 40 percre fog csökkenni. Így Belgrádból Bécsbe kevesebb mint 5 óra alatt el lehetne jutni, feltéve, hogy sikerül tartani a menetidőt.

Van némi bizonytalanság a dátumok kapcsán

A Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakaszának befejezését 2025-re prognosztizálják, írja a 24.hu. Vucic azonban 2026 derekáról beszélt mint végső dátum, azaz rászámolt fél évet erre.

Nem állt le a beruházás

A lap azt írja, hogy a nyilvánosság körében terjed a projekt ellehetetlenülésének híre. A közelmúltban azonban több pozitív megerősítés is érkezett annak kapcsán, hogy a fejlesztés milyen fontos. A szaktárca azt állította, hogy a beruházás nem állt le.

Ezek is érdekelhetnek!

Font Sándor is megerősítette, hogy zajlanak a munkálatok

Csengőd országgyűlési képviselője, Font Sándor csütörtökön közzétett egy felvételt a kivitelezés kapcsán. A videóban azt mondta, hogy a tervezett ütemnek megfelelően halad a Budapest-Belgrád vasútvonal építése. A két vasúti sínpár Csengőd térségében már lefektetésre került és üzemkész.

Az alagút is elkészült Csengődnél

A politikus bemutatta, hogy a vasút sínpár alatt elkészült az alagútrendszer, amelyen a gyalogosok biztonságosan megközelíthetik az ellentétes oldali vasúti sínpárt. Lefektették a zajvédő falak oszlopait is, továbbá a felsővezeték oszlopai is állnak. “Minden híresztelés ellenére az építkezés gőzerővel folyik” – szögezte le Font Sándor. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Font Sándor videója

Kiemelt kép: az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal – Forrás: BudaPestkörnyéke.hu