Feloldják a kijárási korlátozásokat Budapesten – erről Orbán Viktor beszélt Facebook oldalán közzétett videójában. A feloldás 2 hétes késéssel követi a vidéki szabályozást.

FRISSÍTÉS!

Karácsony Gergely Facebook oldalán reagált a döntésre. Ezt írta: “Örülök, hogy a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról. De azt kérem továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”.

ELŐZMÉNY!

A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy újra megnyitják Budapestet. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a főváros mindig 2 héttel követi majd a vidéken érvényes szabályozást. Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, hogy a fővárosban első körben a vidéken két héttel ezelőtt bevezetett védelmi intézkedések lépnek majd életbe. Ezek közé tartozik, hogy az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei megnyithatnak, a szabadtéri strandok pedig látogathatóak lesznek.

Arra kérte a polgármestereket, vegyék komolyan a védekezést és figyeljenek oda az idősotthonok lakóira.

A főpolgármester is követelte a megnyitás

Karácsony Gergely napok óta követeli, hogy nyissák meg Budapestet. A főpolgármester a hét közepén tette közé tervét, hogy hogyan is lehetne újraindítani az életet a fővárosban. Erről a BudaPestkörnyeke.hu ebben a cikkében írt.

Orbán Viktor konzultált

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a főváros esetén nagyon óvatosnak kell lenni, főleg azért, mert az idősotthonokban nagyon magas a halálozási arány. Orbán Viktor szombat délelőtt egészségügyi szakértőkkel találkozott. Majd az Operatív Törzzsel egyeztett, így született meg a döntés a főváros újranyitásáról.

Budapest vezetése hiába szerette volna, hogy a kormány őket is bevonja a döntésbe, de Orbán Viktor nem hívta meg a főpolgármestert az egyeztetésekre.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI