Kedden véget ér az átmeneti időszak: élesben is elindul a kizárólagos lakossági parkolás Erzsébetvárosban. Az elmúlt két hónapban a kerület rendészei még csak figyelmeztették a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken engedély nélkül várakozókat, ezután már büntetés vár a rossz helyen parkolókra. Összességében több mint 1600 olyan helyet jelöltek ki, ahol este 6 és reggel 7 óra között csak az erzsébetvárosi várakozási engedéllyel rendelkezők parkolhatnak.

Vége az átmeneti időszaknak

Augusztus 1-jén, azaz kedden véget ér az átmeneti időszak, élesben is elindul a kizárólagos lakossági parkolás Erzsébetvárosban. Az elmúlt két hónapban a kerület rendészei még csak figyelmeztették a kizárólagos lakossági parkolóhelyeken engedély nélkül várakozókat, ezután már szankcionálni fogják a rossz helyen parkolókat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kikerültek a táblák

Középső- és Külső-Erzsébetvárosban kikerültek már az utolsó táblák is, amelyek a kizárólagos lakossági parkolóhelyeket jelzik. Összességében több mint 1600 olyan helyet jelöltek ki, ahol este 6 és reggel 7 óra között csak az erzsébetvárosi várakozási engedéllyel rendelkezők parkolhatnak – írta az önkormányzati Facebook-oldal. Az Erzsébetváros Hírei oldalon egy tájékoztató térképet is közzétettek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tájékoztató térkép

Küzdelem a nem helyiekkel

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy Budapest külső részei a kerületeket ellepő, az utcákat P+R parkolóként használó autósokkal küzdenek. Eddig a fizetős parkolás bevezetése volt a válasz, hogy kiszorítsák az autósokat. Újpest is lép, de ott nem a fizető parkolás bevezetése lesz a megoldás kulcsa – írta a vezess.hu.  

Kizárólag helyieknek

Budapest belvárosából közel 50 éve próbálkoznak kiszorítani az autókat, először a fizető parkoló övezetek bevezetésével, majd a meglévő övezetek egyre kijjebb tolásával és a fizetős idősávok hosszabbá tételével. Ahogy írtunk róla, nemrég csodafegyverrel bővült az eszköztár, a helyi lakosok által igénybe vehető, kizárólagos parkolási engedéllyel.

Gyakorlati működés

Elméletben a kizárólagos parkolási engedély úgy működik, hogy a kijelölt – táblával, és az ígéretek szerint hamarosan útburkolati jelekkel is ellátott – útszakaszokon csak az engedéllyel rendelkező, helyi lakosok parkolhatnak. Mivel az ötletgazda kerületek utcáinak nagy része fizetős zónába tartozik, így csak az esti óráktól, a fizetős időszakon túl él a helyiek elsőbbsége.

Így bővül a rendszer

Ahogy alakulnak a fizető zónák, és szorulnak kijjebb az autók, úgy alakulnak ki az újabb, felkapott, jó helyen lévő utolsó ingyenes utcák. Ahol aztán a parkolóhiány miatt hőbörgő helyi lakosokat nagyon könnyű meggyőzni róla, hogy a fizetős parkolás lesz a problémára a legjobb megoldás, csak be kell lengetni neki az ingyenes parkolás lehetőségét.

Parkolási paradicsom

Újpest parkolás szempontból jelenleg eszményi hely a kerületet P+R parkolóként használók számára, aránylag nagy áteresztőképességű főutak vezetnek keresztül rajta a város belsőbb területei felé, és a 3-as metró is ideális annak, aki a városba tart. Így nem meglepő, hogy a Városkapu és környéke minden reggel megtelik parkoló autókkal, sőt, a 12. kerületi, már fizetős zónába eső területen lakók is előszeretettel tárolják ingyen a 4. kerületi közterületen az autóikat.

Ingyenes, de csak helyieknek

Déri Tibor, Újpest polgármestere elmondta, hogy bár bármikor bevezethetnék a belső, metróhoz közeli területein a fizetős parkolást, ő mégsem ebben látja a megoldást. A többi kerülethez hasonlóan a 4 is azt szeretné, hogy az itt lakók megfelelő körülmények között tudjanak parkolni, és a parkolóórák felállítása helyett a kizárólagos parkolási engedély felé húznak.

Tesztelni fogják

Az önkormányzat már ki is jelölt egy területet, ahol hamarosan próbára teszik az elméletet. A különleges, csak a kerületben lakók által használható parkolóhelyeket táblával és útburkolati jellel is megkülönböztetik a többitől. A jogosultság a lehető legegyszerűbben lesz ellenőrizhető, az ellenőr a rendszám alapján tudja megmondani, hogy valóban a kerületbe bejelentett lakcímű tulajdonosa van-e az érintett járműnek.

Kérdéses a jogszerűség

Bár több kerülteben már bevezették a kizárólagos lakossági parkolóhelyek kialakítását, azonban közel nem biztos, hogy ez jogszerű. Egyelőre a jogászok között sincs ebben egyetértés, van, aki szerint egy önkormányzat ezt simán megteheti, míg mások szerint ez teljesen jogszerűtlen lépés.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció