Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója szorgalmazza a környezetvédelmi törvény azon pontjának módosítását, amely lehetővé teszi a települési önkormányzatoknak, hogy rendeletekkel eltérjenek a zöldhulladék égetésére vonatkozó szabályoktól, vagyis betiltanák a zöldhulladék égetését.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményben azt írta, a kezdeményezést arra alapozták, hogy a huszonhárom éve elfogadott törvénypont ellentmond a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2015. január 1-től hatályos szabályozásának, amely pontosan meghatározza az ingatlanhasználók zöldhulladékkal kapcsolatos jogait és kötelezettségeit.

Székely László ombudsman és Bándi Gyula szószóló a háztartási zöldhulladék – avar és kerti hulladék – égetésére vonatkozó szabályok önkormányzati rendelettel történő megállapításáról szóló korábbi jelentés utóvizsgálatának beszámolójában tett javaslatot a módosításra.

Kapcsolódó cikkek

Rámutattak: a módosítandó jogszabály lehetővé teszi a települési önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák a zöldhulladék égetésének feltételeit, miközben a levegő védelméről szóló jogszabály általánosan megtiltja a hulladékégetést.

A jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok nem hozhatnak olyan rendelkezést, amely a jogszabályokban foglaltaknál kevésbé szigorú környezeti előírást tartalmaz. A zöldhulladék égetésénél keletkezett szennyezőanyagok a hatásterületén élők számára közvetlen egészségügyi kockázatot jelentenek – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a jogszabály szerint nem világos, az ingatlanhasználók miként, milyen megkülönböztetés alapján dönthetnek a zöldhulladék elégetéséről vagy a hulladékgazdálkodóhoz eljuttatásáról.

Alternatív megoldások égetés helyett

A legtöbb településen a zöldhulladékok elszállítására alkalmas 60-80 literes műanyag zsák darabja egyes településeken 700 forintba kerül. Egy átlagos kertes családi házban évente akár 20 darabra is szükség lehet. A komposztálás hely és időigényes, és nem biztos, hogy egy átlagos kertben szükség van annyi komposztra, mint amennyi előállítható lenne.

MTI