Pont került egy hosszú történet végére: felszámolták a 10. kerület hírhedt szégyenfoltját. A Hős utcában található ingatlan a magyar állam tulajdonába került. Itt bővít majd a Terrorelhárítási Központ.

Régóta várt bejelentés

Régóta várt bejelentést tett szerdán Budapest 10. kerületének polgármestere. „Ég veled, Hős utca!” – írta ki a közösségi oldalára D. Kovács Róbert Antal. A környéken élők hosszú ideje készültek erre a pillanatra. Áldatlan állapotok uralkodtak már az utcában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hírhedt szégyenfolt

„Évtizedes munka végére értünk, összetett tervezéssel, lépésről lépésre haladtunk, és ma már kimondhatjuk: megígértük és megtettük. Felszámoltuk kerületünk hírhedt szégyenfoltját” – tudatta a polgármester, megköszönve a kormány támogatását.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szeméthegyek, vergődő emberek

Azt írta, hogy az utca az utóbbi évtizedekben „Budapest egyik leghírhedtebb szergyártó- és kereskedő központjává vált”. Elborzasztó képeket, szeméthegyeket, életveszélyes tudatmódosító szerektől vergődő embereket emlegetett a polgármester.

Megvásárolta az állam

Tudatta azt is, hogy az önkormányzati bérlemények kiürítése után a néhány magántulajdonban lévő lakással együtt vásárolta meg a kormány a Hős utca 15. szám alatti két lakóépületet és telket önkormányzatunktól.

Jön a TEK

Bejelentette: az ingatlan immár a magyar állam tulajdona. A tervek szerint a szomszédos Terrorelhárítási Központ bővítésére fog szolgálni.

Áldatlan állapotok a Hős utcában

Az egyik legveszélyesebb hely

Budapesten, a Hős utcában mélyszegénységben élők és drogosok éltek főként. Az elmúlt években több bűncselekmény is történt. 2016 januárjában az egyik háztömb lépcsőházban késeltek meg egy embert. A támadó előbb megverte, majd többször is megszúrta a férfit.

Lövöldözés, lopás, késelés

2015 áprilisában lövöldöztek, júniusban pedig lopás miatti gázrobbanás volt a sokak által csak drogos gettónak tartott zónában, ahova a mentők is csak rendőri kísérettel mernek bemenni. De 2014 novemberében is történt egy szintén életveszélyes késelés és lakástűz a Hős utcában.

Magára hagyta a megvert nőt

Tavaly decemberben pedig arról számolt be a BudaPestkörnyéke.hu, hogy brutálisan megverte élettársát egy férfi a Hős utcában. Miután a négygyermekes anyuka már nem mozdult, magára hagyta a lakásban. Az áldozat órákig haldoklott a földön, mire megtalálták, már késő volt.

Pénzt adott az állam

A BudaPestkörnyéke.hu augusztus elején írt arról, hogy a kőbányai önkormányzat a korábbi 2,1 milliárd után újabb 1 milliárd forintot kapott az államtól azért, hogy megvásároljon 166 lakást. Már akkor tudni lehetett, hogy a két háztömb lebontása után a Terrorelhárítási Központ itt szeretné megépíteni a régóta tervezett műveleti központját.

Cserelakást ajánlottak

A lakásokban jogcím nélküliek és lakásfoglalók is tanyáztak. De nem csak velük volt probléma, a rendes lakókkal is lassan ment a megegyezés. A Hős utcában ragadtaknak a Kontúr Egyesülettel együttműködve egy karitatív egyesület közreműködésével biztosítottak cserelakásokat. Ezek zömében 25-45 négyzetméteresek és a Hős utcaihoz hasonló színvonalúak, esetenként fürdőszoba nélküliek, felújításra szorulnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Képek: Facebook/D. Kovács Róbert polgármester