A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint 110 milliárd forint a kórházak adósságállománya. Tavaly egész évben 200 milliárdos volt az adósságállomány, az év végére ennek a részleges konszolidációja történt meg, erre jött rá az elmúlt tél aktív időszaka – mondta az Inforádióban Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Bajban a beszállítók

A napokban írtunk róla, hogy az Orvostechnikai Szövetség elnöke azt mondta, attól tart, hogy egyrészt már a beszállítók sem fogják megkapni külföldről a szükséges eszközöket, másrészt pedig előfordulhat olyan, hogy ők sem tudnak majd a kórházaknak szállítani olyan eszközöket, amelyek a napi betegellátáshoz szükségesek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nehéz helyzetben a kórházak

Az ezzel kapcsolatos félelmekről Velkey György azt mondta, ilyen adósságállomány mellett dolgozni minden egyes kórháznak külön kihívás, és gazdaságilag is nehéz a helyzet. „Kiszolgáltatottak vagyunk mi is a beszállítóknak. A jelentős fizetési hátralékok miatt valójában a tárgyalási pozícióink nehezek, nem egyszerű ilyenkor szabadabban, innovatívabban megtalálni azokat az eszközöket, módszereket, amelyek a gazdálkodást javíthatnák”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Konszolidáció lesz?

Velkey György szerint a kórházak szeretnének konszolidált gazdálkodás mellett dolgozni, ehhez azt remélik, hogy a következő hónapokban legalább részleges konszolidáció lesz, és a terhek egy részétől a kórházak meg tudnak szabadulni.

Pénzügyi fedezet

A kórházszövetség elnöke szerint értékén kellene finanszírozni a beavatkozásokat, a gyógyító tevékenységeket. „Nagyon világosan kimutatják a kontrollingszámítások, hogy alig-alig van olyan orvosi, egészségügyi beavatkozás, amire a finanszírozás megadja a kellő pénzügyi fedezetet, tehát a kórházakban zajló munka veszteséget termel, és ebben sajnos a menedzsmenteknek, az igazgatóknak, a kórházvezetéseknek nagyon kevés játékterük van” – tisztázta Velkey György.

Kevés a pénz

Különösen az állami, centralizált kórházrendszerben kicsi szerinte az a mozgástér, ahol javítani tudnak. A beszerzések és szolgáltatások átmeneti időszaka, ami most már az egész állami kórházrendszert elérte, bizonyította azt, hogy nagyon kevés volt az a forrás, amiből gazdálkodni kellett, hiszen a rendszer most jelentős központi forrásokat, pénzeket kapott még ugyanahhoz a feladathoz, amit korábban a kórházak saját erőforrásból próbáltak megoldani.

A kormányon múlik

„Miközben a munkatársak béremelésében jelentős szerepet vállalt a kormány, addig a különböző dologi költségekre, a beszerzésekre nincsen plusz forrás, és ez vezet ehhez az adósságállományhoz” – mondta a kórházszövetség elnöke.

A beszállítókon múlik

Hogy a betegellátás mindennapjaiban érezni-e jeleket az adósságállomány miatt, van-e minőségromlás, arról azt mondta, az adósságállomány mellett a betegellátás színvonalát fenntartani „nagyon nehéz belső munka”, hiszen minden egyszer használatos eszköz, infúzió, gyógyszer nagyon sokszor a beszállítók hitelezésén múlik, de ezzel együtt azt látja, hogy mindenhol nagyon nagy erőfeszítéseket fordítanak arra, hogy minél kevésbé látsszon a betegellátás színvonalában.

Motiválatlanok az orvosok

Velkey György szerint „a munkatársak mindennapos motiváltságában mégiscsak meglátszik valamennyire a valós helyzet, ezt pedig a visszajelzésekből is érzékelik”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédy Zsolt