Az ellátáshoz nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközöket beszállító cégek helyzete a kórházak adósságainak rendezetlensége miatt tarthatatlanná vált, ami több kórházi osztály működésének a felfüggesztéséhez vezetett. A szektor érdekképviseleti szervezetei az Állami Számvevőszékhez fordulnak.

Kórházi tartozások

A magyar orvostechnikai szektor meghatározó érdekképviseleti szervezetei csütörtökön közös sajtótájékoztatón kongatták meg ismét a vészharangot a kórházak tartozásai miatt. „Évtizedes problémáról van szó, amiről már mindent elmondtunk” – kezdte Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, utalva arra, hogy a kórházak eladósodása miatt az orvostechnikai eszközök beszállításával foglalkozó cégek rendre bajba kerülnek.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Osztályok zárnak be

A sokéves probléma most vált igazán súlyossá, a jelenlegi helyzet már a betegellátásra is hatással van. „A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavalyi kijelölő határozatainak elemzése alapján elmondható, hogy a kórházi osztályok ideiglenes leállása az esetek 10–15 százalékában az orvosi eszközökkel kapcsolatos problémák miatt következik be” – mondta Rádai Tamás az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének (ETOSZ) igazgatója.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nincs pénz a gépek javítására

Az igazgató szerint a kórházi adósságok halmozódása oda vezet, hogy CT- vagy MRI-gépek állnak le, mert nincs pénz a javításukra. Ráadásul a helyzet romlani fog, ha a kormány nem rendezi a kórházak adósságát, amely nem csekély: az egészségügyi intézmények lejárt adósságállománya 2024 februárjában újra meghaladta a 100 milliárd forintot.

Tovább nő az adósság

Rásky László szerint a kabinet tavaly év végi adósságrendezése félmegoldásnak bizonyult, mert február közepére ismét jelentős adósságot halmoztak fel az intézmények. Az orvosegyetemeken januárról február végére 5 milliárd forinttal nőtt az adósság. A négy orvosegyetem február végén összesen 18,7 milliárd forintot görgetett maga előtt.

Megígérték, hogy fizetnek

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár még február elején megígérte, hogy a tavaly novemberi konszolidáció márciusban folytatódik, vagyis az adósságaik rendezéséhez újabb milliárdokat kapnak majd.

Nagyon súlyos a helyzet

Az orvostechnikai szektor képviselőinek csütörtöki tájékoztatóján azonban azt mondták a szakemberek, hogy egy hónappal a bejelentés után sincs hír a kórházak márciusi kisegítéséről, ez pedig súlyossá teszi a helyzetet az orvostechnikai eszközök beszállításával foglalkozó cégek számára.

Nem válaszol a Belügyminisztérium

„A márciusi konszolidáció a mai napig nem történt meg, és többszöri megkeresésünkre sem kaptunk választ a Belügyminisztériumtól” – mondta Rásky László, aki hozzátette, a cégek 100 százaléka érintett, és valamilyen megszorításra kényszerül, például nem tudnak új munkatársakat felvenni. A kisebb vállalkozások pedig oda jutottak, hogy már a félretett tartalékaikat is felélték.

Az áfát be kell fizetni

A beszállító cégek működését nehezíti, hogy az áfát be kell fizetniük még akkor is, ha az általuk leszállított eszköz árát meg sem kapták. Több cég emiatt csődbe is ment, sokan pedig az alkalmazottak elbocsátására kényszerültek.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédy Zsolt