Elektrolit-szivárgás történt szombaton a gödi Samsung-gyárban, ezt nem a cég jelentette be, hanem a gödi polgármester, Balogh Csaba, miután rákérdezett a vállalatnál. A cég csak ezt követően ismerte el az üzemzavart. Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához használt veszélyes vegyi anyag, nagyobb mennyiség levegőbe kerülése súlyos mérgezést okozhat.

Nem szóltak a szivárgásról

Veszélyes vegyianyag, elektrolit-szivárgás történt a Samsung SDI gödi telephelyén. Ezt nem a vállalat, hanem Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere közölte a közösségi oldalán, miután a gyár elismerte a műszaki hibát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól informált

A polgármester így fogalmazott: „Eljutott hozzám egy pletyka, miszerint a Samsung területén szivárog az elektrolit. Felhívtam a kapcsolattartásért felelős személyt, aki meglepődött, hogy ilyen jól informált vagyok, majd megígérte, hogy akkor ezután engem is folyamatosan tájékoztatni fog a fejleményekről.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jelentési kötelezettség

Balogh Csaba hozzátette: „Jó lenne, ha a különleges minősítés nem enyhítené a jelentési kötelezettséget a polgármester felé, hanem méginkább megkövetelné azt azonnali jelleggel. Polgári védelemért hogy legyek felelős, ha a veszélyes anyagokkal foglalkozó gyár nem tartja a katonás rendet pont, amikor a leginkább kellene?” – teszi fel a kérdést a település vezetője.

Egy tartályt akartak beüzemelni

A szivárgás akkor történt, amikor egy új tartályt akartak beüzemelni. Szerencsére a szivárgás csak kismértékű volt és az elhárításért felelős műszaki egységek már le is vonultak a helyszínről.

Veszélyes anyag

Az elektrolit az akkumlátorok gyártásához nélkülözhetetlen savas vagy lúgos anyag. Az akkumlátorban ezek a vegyületek vizes oldata a töltéshordozó, amely elektromos áram vezetésére képes.

Mi lesz, ha baj lesz?

A gödi üzemzavar rávilágít a gödiek aggodalmára: mi lesz, ha baj lesz? Az óriási gyár meglehetősen közel van a lakott területhez és a mostani eset is azt bizonyítja, hogy alig van kommunikáció a gyár részéről a környező lakossággal. Most sem tájékoztatták a település vezetőjét az üzemzavarról.

Különleges ipari terület

A kormány egy évvel ezelőtt döntött arról, hogy a Samsung gyár területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítja. A város így jelentős adóbevételektől esett el, amelyek a Pest megyei önkormányzathoz kerültek és elvesztette a település a területének 20 százalékát. IDE KAPCSOLÓDIK: Kiakadt a gödi polgármester: elvenné a kormány a település 20 százalékát és a bevételük harmadát

Tiltakoztak a gyár ellen

Másfél éve írtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy az észak-pesti agglomerációban egyre nagyobb a félelem a gödi Samsung gyár akkumlátor gyárrá történő átalakításával kapcsolatban, ezzel ugyanis megnőne az üzem területén tárolt veszélyes anyagok mennyisége. Gödön tiltakoztak, később a szomszédos Sződliget önkormányzata is beszállt az ellenzők közé.

Elektrolit gyár az agglomerációban

Kevesen tudják, hogy az agglomeráció másik felén, Sóskúton ezekben a pillanatokban épül 11 milliárd forintból egy új elektrolitgyár. A Dongwha Electrolyte Hungary Kft. a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy koreai akkumulátorgyártók magyarországi beruházásai ugyanis olyan beszállítói igényt teremtettek, amely egy új elektrolitgyár megépítését indokolttá tette.

Sóskútnál épül az új üzem

A cég első európai gyársa Magyarországon, Sóskúton jön létre mintegy 13 ezer négyzetméternyi termelő területtel, ahol részben az akkumulátorokhoz szükséges elektrolitokat gyártják majd, részben pedig az akkumulátorgyártás során előálló oldószereket, vegyi anyagokat újrahasznosítják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Samsung SDI Göd