Látványos videót készített a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) annak érdekében, hogy mindenki megtudhassa, miként működnek a koronavírus-vakcinák. Közleményükben azt írták, az átoltott szervezet immunválaszának kialakulását és későbbi hatását mutatják be az animációjukban.

Videót készítettek

Animációs videóval mutatja be az MTA, hogyan reagál a szervezet az koronavírus elleni oltóanyagokra. Mint írták a közleményükben, a különböző gyártók különböző vakcinákat fejlesztenek, de az ezek által kifejtett immunreakció megegyezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eltérő vakcinák, hasonló eredmények

A többféle oltás kapcsán megjegyezték, hogy a kifejlesztett védőoltások ugyan egymástól eltérő alapelvekre épülnek, az általuk kiváltott immunreakció mégis ugyanúgy felkészíti a szervezetet a koronavírus elleni védelemre. Leszögezik, hogy a különféle vakcinák által kiváltott immunválasz minden elérhető oltóanyag esetén egyezik.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Ezt a hatást mutatják be

“Ennek az immunválasznak a kialakulását és későbbi hatását mutatja be az MTA pénteken közzétett animációja” – írták, és hozzátették azt is, hogy a cikkben található videó Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, az ELTE TTK immunológus egyetemi tanára irányításával készült.

Sok új fertőzöttet jelentenek

A legfrissebb járványügyi adatok szerint 11 132 fővel nőtt a diagnosztizált koronavírusos betegek száma, így a járvány kezdete óta már összesen 560 971 fő megbetegedett.

Nőtt a halálesetek száma is

A járvány harmadik hullámának a tomboló hatását mutatja az is, hogy csak az elmúlt 24 órában 227 halálesetet jelentettek, amivel az elhunytak száma 18 068 főre emelkedett. Ugyanakkor a gyógyultak száma is nő, eddig 366 774 fő gyógyult ki a betegségből.

1237-en vannak lélegeztetőgépen

Szintén lesújtó adat, hogy jelenleg 10 583 covidos beteget kezelnek kórházban, akik közül 1237-en vannak lélegeztetőgépen. 

Zajlik az oltás is

A megfelelő védelem kialakítása a koronavírussal szemben nagyon fontos, és ezen segítenek a vakcinák is, amelyeket már 1 520 350 fő megkapott, míg 465 643-an már a második oltásukat is megkapták.

Húsvét után jöhet a nyitás

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelentette be, hogy a március 22-ig érvényben lévő korlátozásokat március 29-ig biztosan meghosszabbítják. Ugyanakkor kiderült, hogy a szakemberek már az újranyitással is készülnek, amit elsősorban a beoltottak számához szeretnének viszonyítani: ha elérjük a két és fél millió fős átoltottságot, akkor nyithatnának az iskolák és a vendéglátó helyek teraszai, hárommilliós átoltottság fölött pedig a szállodák is kinyithatnának. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme az MTA animációja

Kiemelt kép: Részlet az MTA videójából